Wpis z mikrobloga

@xibit: ja własnie skończyłem mój schab w soli i cukrze. Pyszne to jest strasznie. Kiedyś wyszedł mi biały nalot ale z lekkimi zielonymi plamkami więc wyrzuciłem. Na szczęści to była tylko resztka
@mirek-kania: 1.5kg trzymałem w soli niecałe dwie doby, jak ma dłużej dojrzewać, można nawet i krócej, ale wtedy też zwiększamy szansę na wejście nieproszonych gości, gdy jest zbyt mokre mięso. Dałem chyba 1.5 szklanki soli. Tutaj masz fajnie przedstawione jak robić Basturmę - wołowinę z dodatkowym namaczaniem :)
@mirek-kania: Ok, pomyliłem się, znalazłem zapiski - dałem 3/4 szklanki soli i pół szklanki cukru - dlatego te 1.5 szklanki mi się skojarzyło :)
Myślę, że następnym razem na 1.5kg spróbuję dać 0.5 szklanki tego i tego+ od razu jakiś czosnek i ostra papryka na ~30-35h - więc dam Ci cynk jak wyszło za 2 miesiące (σ ͜ʖσ)

EDIT: nawet na polskich stronach