Wpis z mikrobloga

Siema mirasy,
potrzebuje pomocy. Uczę się #react + expressJS + MongoDB. Jade takim tutorialem
https://medium.com/@bryantheastronaut/react-getting-started-the-mern-stack-tutorial-feat-es6-de1a2886be50
Wróciełem do niego po czasie i mam 2 problemy.
1. Komunikaty w konsoli serwera - nodemon - mówiące, że coś tam z mongoDB już wyszło z użycia itd. (mało ważnem podejrzewam że jak prześledzę linki z opisu to do tego dojede.)

2. Ważaniejsze. Nie działa update i delete. Wydaje mi się, że dlatego, że źle deklaruje id posta. Da się to też zauważyć np w przypadku postowania nowego komenta. KOnsola przeglądarki wyrzuca, że każdy post powinein mieć unique key.
W przypadku delete i update po prostu nie wie, kóry post ma edytować bo nie rozwiązuje ID. Pomocy, bo mi skończyły się pomysły.
Tutaj udostępniam git repo
https://github.com/zboinek/commentbox

odaplenie npm dev start też nie działa. Trzeba odpalać 2 osobne cmd jeden dla reacta jeden dla server js

npm start

nodemon start server.js

#webdev #javascript
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Komunikaty w konsoli serwera - nodemon - mówiące, że coś tam z mongoDB już wyszło z użycia itd.

no wiele mi to mówi, może pokaż te logi xd
  • Odpowiedz
no i mireczku haha, wrażliwe dane trzymaj w pliku .env i wrzucaj do gitgnore bo widze ze tam skommitowales nazwe bazy i hasło mLab ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Antocyjan: Dzieki za tipa. Zadne one wrazliwe ;) No chyba, że ktoś zacznie postować linki do tego jak wykop obraza papieża i potem mnie zamkną. Powiem, że nie moja wina :D
  • Odpowiedz
@zboinek: zobacz w swoim pliku startowym server.js, chociażby gdy inicjalizujesz port na którym nasłuchuje serwer dodałeś taką linijkę

var port = process.env.APIPORT || 3001;

więc server bedzie nasłuchiwał z wartości API
PORT z pliku .env albo 3001,
sam plik .env trzyma tak zwane environment variables, trzymasz go w głównym folderze projektu i dodajesz do gitignore, by nie dane np username i password do bazy nie wycieklo publicznie, plik jest ignorowany, a jego
  • Odpowiedz