Wpis z mikrobloga

Pytanie do kierowców - jak działa UBER? Czy kierowca widzi, że potencjalny klient włączył aplikację i szykuje się do zamówienia przejazdu? Pytam z ciekawości, bo np. będąc na 'zadupiu' i jak są niedaleko pojazdy, to zaczynają krążyć blisko. Jest to możliwe, czy zbieg okoliczności?
#uber
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bachus: Kierowca otrzymuje informację dopiero w momencie, gdy ostatecznie składasz zamówienie. Wtedy najbliższy z nich jest przydzielany do obsługi Twojego zlecenia. Ma krótki czas (to jest chyba kilkanaście sekund) na przyjęcie go - przy czym nie wie dokąd chcesz jechać ani jak się nazywasz, zna jedynie Twoją średnią ocenę i lokalizację pokazaną na mapie. Żaden inny kierowca nie widzi tego, gdzie jesteś. Jeśli przydzielony kierowca nie przyjmie zlecenia, to otrzymuje
  • Odpowiedz
@bachus: dopiero po wykonaniu kilku kursow bedziesz widzial realne polozenie samochodow hiva. Swiezakom pokazuja sie fakeowe lokacje samochodow blisko zamawiajacego, zeby sprawic wrazenie ze wszedzie sa samochody. Nawet na zadupiu o jakim wspomniales.
  • Odpowiedz
@Shadow6736: Przed rozpoczęciem kursu - tak, kiedy wejdziesz do waybilla już po dojechaniu na miejsce odbioru pasażera. Ale nie przed akceptacją zlecenia. Chyba, że coś się zmieniło w ostatnich 2 tygodniach, bo ostatnio jeździłem przed świętami?
  • Odpowiedz
@Shadow6736: A nie zauważyłeś negatywnego wpływu takiej selekcji na współczynnik anulowań i potem na liczbę przydzielanych Tobie zleceń? Pewnie w Sylwestra to nie było zauważalne, ale na co dzień taka polityka może mieć negatywne skutki - jeśli wierzyć Uberowi, że bierze pod uwagę to ile anulujesz.
  • Odpowiedz
@selenita66: Tak, procent akceptacji ma wpływ na liczbę zleceń, ale ja jeżdżę tylko w weekendy/wolnym czasie, i głownie na SELECT(Range Rover here), wiec jest mi to obojętne. Praktycznie co tydzień dostaje maila z ostrzeżeniem o małej akceptacji, a tydzień temu po raz pierwszy miałem bana na 1 dzień xD
  • Odpowiedz
@selenita66: Największy wpływ ma ocena, a z tym u mnie nie ma problemu. Zrób test, i zamów kurs np. Warszawa-Poznań, zamowienie zawsze otrzyma osoba ze średnią 4.90-5.0, nawet jeśli jest 3-4 samochodem najbliżej klienta.
  • Odpowiedz
@Shadow6736: Dobrze jest spotkać kogoś, kto z własnego doświadczenia może się wypowiedzieć o skutkach tego, czego na własną rękę bym nie chciał testować. ;) Interesująca garść informacji.

A wiesz może jak wygląda takie zamówienie długodystansowego kursu od strony kierowcy? Identyczny komunikat jak przy normalnym, czy jest coś więcej powiedziane? Bo zawsze słyszałem, że można sobie bez negatywnych skutków nie przyjąć takiego zlecenia, tylko że najpierw trzeba wiedzieć, że ono takie
  • Odpowiedz
@selenita66: Przy zamównienia długodystansowym, wyświetla Ci się informacja ,,długi przejazd- ponad 35 min”. Według regulaminu Ubera, to twoja decyzja czy akceptujesz daleki kurs, i nie ma żadnych konsekwencji jeśli go odmówisz. Tak naprawdę niezależnie od kursu możesz kogos wyprosić z samochodu lub nie zgodzić się na przejazd bez konsekwencji. Twój samochód, twoje zasady :)
  • Odpowiedz