Wpis z mikrobloga

Volvo XC90 I rocznik 2006-2008
Jeździ ktoś takim cudem ? Kupilibyście ponownie ? Jakie koszty utrzymania ?

W kwietniu będziemy 3 potomek, przy naszym domu konieczne jest 4x4 więc oprócz Volvo zostaje tylko Pajero, Land Cruiser i ew. Sheran w opcji na cztery buty.. Toyota i Mitsubishi to straszne kobyły a Volvo dość zgrabne, lepiej wyposażone i ogólnie podoba mi się najbardziej.

#motoryzacja #volvo
white_wolv - Volvo XC90 I rocznik 2006-2008 
Jeździ ktoś takim cudem ? Kupilibyście ...

źródło: comment_Dmh3olRCIwefipJvdwVse5C5Uxl5yUWV.jpg

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
@white_wolv: Volvo nigdy nie było tanie w utrzymaniu chociaż to zależy od silnika na pokładzie. Może i części są droższe niż do innych marek ale w większości #!$%@?ą się dłuższą żywotnością także jest drożej ale i rzadziej się naprawia :)
  • Odpowiedz
@benzdriver: zapomniałem napisać jeszczce że dużym atutem wymienionych przeze mnie aut jest możliwość zabrania na pokład 7 osób.

Hm dzięki za to ML przypatrzę się. Masz jakieś doświadczenie odnośnie użytkowania ?
  • Odpowiedz
@white_wolv Dla 7 osob raczej X164 lub X166 ( GL ).
ML jest za maly dla 7 osob - wersje z fotelami za tylna kanapa to takie na sile 5 + 2.

Bardzo dobre samochody. Pierwsza generacja ML ( 163 ) rdzewiala.

Mechanicznie wszystkie bardzo dobre, solidne i dobrze
  • Odpowiedz
@white_wolv: Szukasz auta min. 9 letniego, więc tutaj bardzo duże znaczenie ma jak dany egzemplarz był serwisowany. Mechanicznie XC90 są bardzo dobre, ale koszty utrzymania i tak będą wysokie.

Rozważałeś Fiata Freemont 4x4?
  • Odpowiedz
@white_wolv: Freemont to tak naprawdę Dodge Jurney po liftingu. Zaryzykuję stwierdzenie że statystycznie taki Freemont z 2014 roku będzie i tak w lepszym stanie i mniej awaryjny niż XC90 z 2008.

Jest dobry diesel 2.0 170 KM albo duża benzyna pod gaz.

Patrzyłeś na Mazdę CX9? 2012 rok to mniej - więcej 70k, duża niewysilona benzyna z wtryskiem pośrednim, bez diesli
  • Odpowiedz
@white_wolv: diesel w xc90 będzie bardziej ekonomiczny a D5 jest w dodatku pancerny. Co do skrzyń automatycznych się nie wypowiem - mam w V50 skrzynię M66(6 biegowy manual) i podobno jest bezawaryjna. Benzyny montowane w volvo a w szczególności przy pojemnościach powyżej 2.5 litra są mało ekonomiczne... chleją paliwo jak smoki a i instalacje LPG do tego tanie nie są
  • Odpowiedz