Wpis z mikrobloga

A.....o - Warto? https://m.banggood.com/HILDA-220V-400W-Variable-Speed-Electric-Drill...

źródło: comment_jKercF6eSoE0WrRTZSmkmTKjCl04PDPq.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antwito: chyba jednak sugerowałbym najpierw zastanowić się, co takiego robiłeś, że zarżnąłeś Proxxona. Bo jeśli on nie wytrzymał, to chiński wynalazek na chińskich łożyskach i z chińskich komponentów tym bardziej nie przeżyje.
  • Odpowiedz
@Antwito: ale sam wynalazek jest dość intrygujący. Jeśli toto ma faktycznie te 400W, a nie jedynie w momencie rozruchu, a naprawdę bliżej 150, to by to mogła być ciekawa opcja do taniego amatorskiego CNC, takiego do frezowania w sklejce.

#cnc co o tym myślicie? Do TANIEGO, AMATORSKIEGO CNC, specjalnie podkreślam te dwa słowa :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P właśnie dobre pytanie. Używałem normalnie, producent stwierdził, że urządzenie zbyt zużyte. Z tego co widzę to raczej padła elektronika. W silniku za to widzę dużo opiłków metalu, który to często ciąłem tym urządzeniem. Jak się tam dostały, to nie mam pojęcia, ale sam silnik jest sprawny. W tym chińskim urządzeniu łożyska wyglądają na osadzone w metalowym kołnierzu (w proxxonie wsadzone są w plastik), zawsze mógłbym je też wymienić, bo na
  • Odpowiedz
@Antwito: ach, dobra, kojarzę Cie chyba, to Ty próbowałeś naprawiać tego toola z wykopem, a ja, o ile mnie pamięć nie myli, namawiałem Cię do podłączenia silnika, jak się potem okazało, 12VDC, wprost do gniazdka? :)

Jeśli ten twój Proxxon zasysał pył metalowy, to faktycznie mógł się zużyć na kilka różnych sposobów, od zwarć poczynając, na łożyskach kończąc. Może warto pomyśleć nad pracą z wałkiem na przyszłość?
A co do
  • Odpowiedz
  • 1
@Jarek_P tak, to ja ;) Sam silnik jest raczej na wyższe napięcie niż 12V (po prostu już tyle wystarczy mu, aby się kręcił), ale na pewno na DC. Na razie jeszcze spróbuję naprawić tego Proxxona, może zrobię płytkę od nowa na podstawie tej oryginalnej.

Rozważam jednak kupno nowego narzędzia, gdyby nie wyszło. Może ktoś na wykopie testował to z linku?
  • Odpowiedz
@Analityk: Tylko, że o sprzęt dbałem. Nie przegrzewałem, przedmuchiwałem kompresorem itp. Po prostu wychodzi na to, że nie nadaje się do cięcia bez wałka, a nie widzę aby producent o tym wspomniał.
  • Odpowiedz
W silniku za to widzę dużo opiłków metalu, który to często ciąłem tym urządzeniem

@Jarek_P:

TANIEGO, AMATORSKIEGO CNC

@Analityk: uprasza się o czytanie ze zrozumieniem, w szczególności o zwrócenie uwagi, o którym urządzeniu w danym momencie jest mowa. To, że proxxony i dremele do cnc się nie nadają wiadomo od dawna.
  • Odpowiedz