Wpis z mikrobloga

Mirunie od #python, #naukaprogramowania, może #sql

Chciałem zacząć mojego pierwszego CRUD'a z pomocą SQLAlchemy ale jest mały problem z tą paczką, nie mogę jej importować w kodzie.

Mam niestety 3 wersje pythona(żadna w venv), poszło z klasyki: (sudo) pip3.6 install sqlalchemy, paczuszka jest w /usr/local/lib/python3.6/site-packages .
Jednak PyCharm nie widzi sqlalchemy, zgooglowałem i podobno potrzebowałem flask coś tam więc to też zainstalowałem i dalej nic. Wersja pythona w PyCharmie jest obv dobra do tego projektu (3.6.x)

Jakieś pomysły co może być przyczyną? zapewne jest to mega easy ale skończyły mi się pomysły()
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A dlaczego go pytasz gdzie jest python 3.6? Zapytaj go ktorego uzywa pythona jako polecenie python. Chyba, ze wszystko instalowales jako pip3.6 install costam i wykonujesz wszystko wolajac pyton3.6.

Zaloze sie, ze gdzies w /user/local/bin/ masz linki do tych dodatkowych pythonow plus masz systemowego pythona w /usr/bin. Oba foldery moga zawierac dodatkowe linki, ktore wskazują na konkretna binarke:

/usr/bin/python to link do /usr/bin/python2 i nalezy do pakietu pythona2.

Konsola
  • Odpowiedz
  • 0
@biwalencik przystko instalowałem przez pip3.6 ale pomysł tego, że pycharm korzysta z ust/bin/ python, a nie bezpośrednio z tamtego miejsca gdzie jest SQLAlchemy może być powodem, wroce do domu i sprawdzę. Tylko mega dziwne jest to że wszystko inne instalowałem tak jak teraz i mi śmigało, za to ten moduł nie
  • Odpowiedz
@michael93pl: ziomuś, ale serio, zainteresuj się virtualenv. Służy do "zarządzania pythonami" (no powiedzmy). Tworzy takie środowiska pythonowe, każde z nich ma własne biblioteki i zawsze wiesz, gdzie i na jakim pythonie instalujesz paczki.

Jak Ci się chce, możesz też dorzucić do tego virtualenverappera, który pomaga zarządzać virtualenvami
  • Odpowiedz
  • 0
@DILERIUM true, muszę, narazie już nie chce mi się kombinować i chce, żeby to po prostu działało, ale w przyszłości już tylko virtualenv, czytałem właśnie, że to znacznie lepsze rozwiązanie
  • Odpowiedz
@DILERIUM: Masz może pomysł jak to dalej ugryźć ? Zmieniłem z usr/bin/python3.6 na usr/local/bin/python3.6 i wciąż nic. Teraz jednak jest jeszcze dziwniej, bo w paczkach w obu ścieżkach widzę SQLAlchemy ale import wciąż nie działa oO
  • Odpowiedz