Wpis z mikrobloga

W kwestii samochodów elektrycznych, to tak widzę wszystkich, którzy będą tęsknić za dźwiękiem v8, którego w większości i tak nie mają XD A umówmy się, dźwięk absolutnej większości silników na naszych drogach wielkiego szału nie robi.

#pogopsuszy #heheszki #humorobrazkowy #samochody #motoryzacja #konie #postmemizm #tesla #samochodyelektryczne
Pobierz pogop - W kwestii samochodów elektrycznych, to tak widzę wszystkich, którzy będą tęsk...
źródło: comment_az4HPyqS5DoLgj7d62I0hI4OXCrX2Q4s.jpg
  • 64
@sad_pepe: Mercedes CL500. I owszem, pali tak dużo, że zamówiłem nowe V8 i wyjdzie mi podobnie cenowo ale na razie jeszcze się nie chwalę żeby nie zapeszać. W lutym trafi do produkcji dopiero. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pogop ja bede mial sentyment do silnikow spalinowych. Uwielbiam ich dzwiek, prace, mechanike. Jestem za postepem. Nowa Tesla robi kolosalne wrazenie. Moze kiedys bede mial elektryczny, moze dopiero moje dziecko. Jednak nadal w garazu bedzie u mnie stala moja Celica i moj motocykl :)
@HUMINT: Z filtrami 100% prawdy, ale to wcale nie zmienia faktu, że Polska zwyczajnie nie jest w stanie w obecnym momencie na rewolucje aut elektrycznych. Dzisiaj sieć elektrownii jest już na limicie, a bez "atomówek", to raczej o bezpieczeństwie elektrycznym kraju nie mamy co mówić, także chyba nie muszę tłumaczyć jak wyglądały by dostawy prądu do przeciętnego Kowalskiego, gdyby nagle połowa aut na naszych drogach była napędzana prądem...
ale zanim samochody elektryczne będą się równać spalinowym w motosporcie jeszcze długa droga

@PipBoy13: przecież mają dużo lepsze parametry przyspieszania, mają moc na każdych obrotach a najlepsze supersamochody są hybrydami...
Ciekawe, że potrzebowaliśmy, aż 100 lat na to, żeby wrócić do punktu wyjścia i zacząć rozwijać gałąź, którą porzuciliśmy.

@Adriian321: Pewnie dlatego że nie było odpowiednich akumulatorów a sama koncepcja elektrycznego samochodu nie wystarczyła aby przekonać rzesze ludzi do inwestowania w rozwój technologii akumulatorów. Dopiero popularyzacja elektroniki przenośnej wywarła nacisk na opracowanie lepszych akumulatorów przez co pojawiła się nowa szansa dla samochodów elektrycznych.

System naczyń połączonych.
Raz, że przy wytworzenia auta i baterii emituję sie więcej "zabójczego" CO2, dwa metale ziem rzadkich występują w ograniczonej ilości, trzy tą energię trzeba skądś brać, cztery utylizacja baterii równiez szkodzi środowisku i to znacznie bardziej niż auta spalinowe. Etc., etc.

@slonski_pieron: Pomijasz proces wydobycia, produkcji i dystrybucji paliwa
@Hakamairi: Przeczytaj mój post, sprawdź linki tam padają odpowiedzi. Ale tak dla zastanowienia: A) Jaki jest "koszt utylizacji", że nim tak straszysz - podaj dane! Bo to czysty FUD - patrz obrazek. Już z litości pominiemy recycling itd. B) Pomijając już całą resztę - 180g ze spalinowego wszędzie na tej mapce - pewnie benzynę z ropy zrobiono w "węglowym kraju" prądem z solarów, co?
W tych wszelkich obliczeniach "entuzjastów kopalniaków"
Pobierz anon-anon - @Hakamairi: Przeczytaj mój post, sprawdź linki tam padają odpowiedzi. Ale...
źródło: comment_XYz2DFXCYjaTfCuaSdX0ochtqFfNxNRG.jpg