Wpis z mikrobloga

Drogie mirki z pod tagu #programowanie i #javascript. Podpowiedzcie mi proszę, czy to ja jestem nienormalny, czy świat staje już na głowie. Do każdego projektu wciska się teraz na siłę jakieś dziwaczne wynalazki - angulary, reacty i inne doskonałe frameworki z którymi w założeniu aplikacje powinny pisać się same, a tak naprawdę powodują tylko masę problemów i komplikacji. Wydaje mi się, czy faktycznie moda i programistyczne hipsterstwo bierze górę nad zdrowym rozsądkiem i solidnymi umiejętnościami. Po co? Czego nie da się zrobić w wykorzystaniem starego dobrego #jquery? Zamiast ufać magicznym czarnym skrzynkom przynajmniej w pełni kontroluje się to co dzieje się w aplikacji.
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@teddybear69: Wszystko zależy co chcesz zbudować. W przypadku tradycyjnych, gdzie używasz JS żeby zrobić slideshow i tooltipy jQuery może się okazać najlepsze. Jeśli budujesz SPA - potrzebujesz wewnętrznego routingu, musisz zarządzać dziesiątkami widoków po stronie front-endu, używasz kilkunastu serwisów do komunikacji z API, wtedy Angular lub React będzie lepszym wyborem
  • Odpowiedz
Zamiast ufać magicznym czarnym skrzynkom przynajmniej w pełni kontroluje się to co dzieje się w aplikacji.

@teddybear69: CO TAM SOMSIAD, DALEJ ANGULAR? HEHE JA TO WOLĘ MIEĆ KOMTROLE NAD KODEM

Frameworki mają z zamierzeniu pozwolić budować ci szybkie, duże, skalowalne aplikacje. jQuery to narzędzie do sprawnej manipulacji DOM i samo w sobie owszem również może być wykorzystane do budowy dużego SPA, ale będziesz musiał napisać masę dodatkowego kodu, żeby ta
  • Odpowiedz
@teddybear69: 2017, a ludzie nadal nie rozumieją co do czego służy. Jak robisz strony dla Januszy, gdzie javascriptu używasz żeby karuzela Ci działała, używasz jQuery, chodż API przeglądarek już na tyle się ustabilizowało że można wszystko zrobić w czystym JS-ie.
  • Odpowiedz
@teddybear69: Jestem dokładnie tego samego zdania. Współpracuje z różnymi firmami, kiedyś pojechałem na outsourcing do jednej firmy z Katowic co tam zobaczyłem to głowa małą projekt był nie duży jaki, taki mały portali z ogłoszeniami noclegów. Czysty PHP + js i pięknie czysto wszystko idzie napisać w 10 -14 dni w 3,4 osoby, a tam 7 osób i jeszcze nie nadążają, bo napieprzyli komponentów żeby wypisywać nagłówki itp. pytam ich
  • Odpowiedz
@teddybear69: to spróbuj zrobić wielką SPA w jQuery i zobaczysz jakie wtedy problemy będą ci się piętrzyć. Napisałem "w zamierzeniu" bo jeśli ogarniasz dokumentację to nie wiem na jakie problemy możesz się natykać
  • Odpowiedz
@teddybear69: Zobaczycie, kiedyś wróci moda na czyściochy, ewentualnie jakieś biblioteki do animacji typu anime js i jq żeby przyspieszyć robotę. Ktoś wyznaczający trendy w końcu powie, a w d....e mam kolnej frameworki piszmy czysto .
  • Odpowiedz
  • 1
@Marmite widzę, że chyba nie miałeś styczności z takimi cudami jak angular, tylko powtarzasz co wmawiają ci pseudoeksperci z dużych, zepsutych korporacji IT. Popracował byś chwilę z prawdziwym projektem w którym ten rak jest wykorzystywany, to byś zobaczył, że to nie warte zachodu...
  • Odpowiedz
@teddybear69: możesz podać jakieś argumenty? Nie atakuje, tylko ciągle piszesz 'rak', 'problemy', 'nie wiadomo o co chodzi', żadnych konkretów. Chętnie się dowiem co dokładnie Ci przeszkadza.
  • Odpowiedz
@teddybear69: Tak, lepiej pisać templaty w stringach i appendować do DOM-a. Super. Backend zwraca ci gotowego html-a. To jest dopiero rak. A żeby zrobić apkę na mobilki musisz rozwijać inne API, bo html-a do Androida to tak słabo trochę.
  • Odpowiedz
@teddybear69: top kek, podałem ci argumenty które wynikają z kilku lat pracy z frameworkami, a ty mi mówisz coś takiego xD no ale słucham, panie jedyny słuszny ekspert, co to by wielkie spa pisał w jquery, zdradź mi te mityczne "piętrzące się problemy"
  • Odpowiedz