Wpis z mikrobloga

Drogie mirki z pod tagu #programowanie i #javascript. Podpowiedzcie mi proszę, czy to ja jestem nienormalny, czy świat staje już na głowie. Do każdego projektu wciska się teraz na siłę jakieś dziwaczne wynalazki - angulary, reacty i inne doskonałe frameworki z którymi w założeniu aplikacje powinny pisać się same, a tak naprawdę powodują tylko masę problemów i komplikacji. Wydaje mi się, czy faktycznie moda i programistyczne hipsterstwo bierze górę nad zdrowym rozsądkiem i solidnymi umiejętnościami. Po co? Czego nie da się zrobić w wykorzystaniem starego dobrego #jquery? Zamiast ufać magicznym czarnym skrzynkom przynajmniej w pełni kontroluje się to co dzieje się w aplikacji.
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@teddybear69: 4 z tego co mi wiadomo jest LTS, dodatkowo stosunkowo łatwo przejść na nowszą wersje. Rób dalej sobie poczciwe jQuery i nie marudź na frameworki. SPA to dosyć nowy Twór, więc technologię się zmieniają. Narzekają Ci co zasiedzieli się w jQuery i nie chcę im się uczyć czegoś nowego. Sorry, ale taki zawód sobie wybrałeś, zasiedzisz się rok, dwa lata w czymś i jesteś do tyłu. Taka branża.
  • Odpowiedz
@reroute nie do końca tak jest jak sobie dopowiedziałes ale dobrze pokazuje to wartość programisty zobacz co pisze angulara zna a nie wie co to PHP i API a myśli że w es6 pisze się przeglądarki . Ja jedynie co sobie chwalę z tych duperelow ( pracowałem z react) to to że wykorzystuje vdom pracowałem z tym i kiedy muszę to to robię. A im więcej korzystam tym bardziej czuje awers
  • Odpowiedz
@teddybear69: ja generalnie nie jestem od frontu, wiec dla mnie te wszystkie gówniane frameworki wiszą i powiewają, nawet jeszcze lepiej bo odkąd wyszło z mody renderowanie htmla po stronie servera to nie musze się bawić w żadne debilne technologie thymeleafy i inne.
Ale jest jedno ale.. jako użytkownik nie cierpie SPA. Większość programistów którzy to robią chyba w ogóle nie zwraca uwagi na performance, ważne żeby było zrobione i zapłacili.
  • Odpowiedz
Tyle godzin minęło i ciągle się nie dowiedziałem od pana eksperta jakie to wielkie problemy są z frameworkami i dlaczego jQuery jest lepsze do robienia SPA, no kto by się spodziewał... xD
  • Odpowiedz
@Nicescroll: człowieku, standard ecmascript implementują przeglądarki, a php to język backendowy, w którym możesz zaimplementować np REST API. Zamykam temat z mojej strony, bo czuję że głową muru nie przebije.
@TurboDynamo: Robienie z każdej strony SPA to głupota, ale jak masz zrobić aplikacje odzwierciedlającą działanie apki natywnej np. Android, to właśnie wtedy SPA jest idealne. Ogólnie aplikacje SPA można też wyrenderować po stronie serwera i działa to całkiem
  • Odpowiedz