Aktywne Wpisy

lignocainum +13
Znalezienie chłopa koło 30, to jest dopiero wyzwanie. Jestem dentystką, mam własną dzielność, samochód, bez żadnego bobasa. Nie chcę nikogo utrzymywać, nie chcę też żeby ktoś mi za coś płacił. Sama jestem introwertykiem i potrzebuje kogoś podobnego z kim będę mogła wyjść do kina, pojechać na wakacje albo pograć w gry. Lubie uczyć się języków, chodzę na zajęcia z koreańskiego. Nie jestem zdesperowana, nie szukam chada, potrzebuje tylko towarzysza z jakimś sensownym

gracilis +332
Od 2 tygodni mam p--------e w robocie bo pacjent na obchodzie powiedzial mojemu szefowi prosto w twarz, że jeden jedynym lekarzem który zachowuje się jak lekarz jestem ja bo reszta to zwykle buraki i chamy.
Teraz w nagrodę chlop mnie ciśnie i wrzeszczy jak p------y przy każdej okazji.
Kocham polskie szpitale.
#zdrowie #medycyna #szpital #praca
Teraz w nagrodę chlop mnie ciśnie i wrzeszczy jak p------y przy każdej okazji.
Kocham polskie szpitale.
#zdrowie #medycyna #szpital #praca

Niedawno z rozowym postanowiliśmy, że czas na "swoje". Upolowaliśmy mieszkanie (63m2, 420k, #poznan), wszystko ładnie pięknie tylko jest problem. Niewystarczający wkład własny.
Ja na lokacie mam ledwo 10k, rozowy z 15-17k, nie pamietam dokladnie, a potrzebujemy z 45k wkladu wlasnego plus PCC/notariusz inne czyli kolejne 10-12k, łącznie prawie 60k.
Czy w ogóle istnieje taka możliwość by wkład własny wynosił mniej niż 10% ?
Miesięcznie jesteśmy w stanie odłożyć między 5-6k. Czy któryś z banków, poszedłby na taki układ?
Chcielibyśmy zacząć kredyt np od stycznia (zakładając, że jakiś bank przyzna nam kredyt bez wkładu 10%)
Sumarycznie zarabiamy więcej niż 10k netto. Żadnych kredytów wcześniej, jedynie założyliśmy 2 karty kredytowe na 3k i staramy się nimi robić zakupy na codzień i potem je spłacać.
#kredyt #kredythipoteczny #nieruchomosci #mieszkanie #poznan #pytanie
@Strzalka: kolego samego PCC masz 8400, sama prowizja banku Cię wyniesie kolejne 6-10...
https://www.hiponet.pl/zdolnosc-kredytowa-lead-405000-450000-1-1-30-1-0-60-1-5000-1-5-5-1-2-0-0-0-0-0
czy coś przeoczyłem?
Np.
w tym przypadku ponad 13k.
@agataen: pomysł wziął się stąd, żeby szybciej wyprowadzic się z wynajmowanego bo w tym przypadku mamy opłaty x2, a tak byłby sam kredyt.
@cult_of_luna: zero zarzutki kolego jestem nie świadom :( czyli mam rozumieć, że 13k wchodzi w kredyt? Zauważylem taką notke w getinbanku.
@Strzalka: I właśnie po to jest wymóg wkładu własnego. Na otrzeźwienie dla ludzi, którzy urwali się z choinki i nagle chcą się zadłużyć na 400k, bez wcześniejszego rozeznania tematu. Taki kubeł zimnej wody, który pomaga otrzeźwieć. Także zbieraj i nie kombinuj z jakimiś kredytami gotówkowymi na wkład własny, itp. Nie jesteś pierwszy, ani ostatni, bo tego typu wpisy
@poczekaj: nie mielismy celu to nie oszczedzalismy. Teraz cel niby jest ale troche to bedzie trwac.
@Strzalka: No cóż, życie... Wymóg wkładu własnego ma nauczyć oszczędzania przez parę miesięcy-lat zanim się osoba zdecyduje zadłużyć na pół życia, żeby zobaczyć jak to jest.
Inna opcja to dodatkowy kredyt. Czy to po rodzinie, czy gotówkowy. Ale...
Ale wtedy obudzicie się z koniecznością płacenia hipoteki (ile rata? 2k?) ORAZ spłaty dodatkowego kredytu. 40k na basen dwa lata, to 2k miesięcznie. Na rok, to prawie 4k. Z waszych "5 możemy odkładać" nic nie zostanie. A żyć trzeba. A mieszkanie chciałoby się wykończyć i wyposażyć.
Komentarz usunięty przez moderatora