Wpis z mikrobloga

Potrzebuje porady odnośnie kredytu hipotecznego mirki.
Niedawno z rozowym postanowiliśmy, że czas na "swoje". Upolowaliśmy mieszkanie (63m2, 420k, #poznan), wszystko ładnie pięknie tylko jest problem. Niewystarczający wkład własny.
Ja na lokacie mam ledwo 10k, rozowy z 15-17k, nie pamietam dokladnie, a potrzebujemy z 45k wkladu wlasnego plus PCC/notariusz inne czyli kolejne 10-12k, łącznie prawie 60k.
Czy w ogóle istnieje taka możliwość by wkład własny wynosił mniej niż 10% ?
Miesięcznie jesteśmy w stanie odłożyć między 5-6k. Czy któryś z banków, poszedłby na taki układ?
Chcielibyśmy zacząć kredyt np od stycznia (zakładając, że jakiś bank przyzna nam kredyt bez wkładu 10%)
Sumarycznie zarabiamy więcej niż 10k netto. Żadnych kredytów wcześniej, jedynie założyliśmy 2 karty kredytowe na 3k i staramy się nimi robić zakupy na codzień i potem je spłacać.
#kredyt #kredythipoteczny #nieruchomosci #mieszkanie #poznan #pytanie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Strzalka: nie wiem czy zarzutkujesz, ale wejdź w szczegóły jakiejkolwiek z tych ofert.

Np.

Istnieje możliwość zamiany prowizji bankowej na ubezpieczenie, którego koszty jednorazowy wynosi 3,25% kwoty kredytu. W przypadku, kiedy klient zdecyduje się na ubezpieczenie – bank nie naliczy prowizji z tytułu udzielonego kredytu.

w tym przypadku ponad 13k.
  • Odpowiedz
@Strzalka: KNF sugeruje wkład własny na poziomie 20%. też bierzemy kredyt i 10% wkładu jeszcze w kilku bankach jest, ale mniej nigdzie nie widziałam. Skoro możecie odłożyć miesięcznie 5-6k to może pooszczędzajcie kilka miesięcy i wtedy pakujcie się w kredyt.
  • Odpowiedz
@Naxster: tzn w styczniu tak jak mówisz nie stać. Dopiero przełom maja.
@agataen: pomysł wziął się stąd, żeby szybciej wyprowadzic się z wynajmowanego bo w tym przypadku mamy opłaty x2, a tak byłby sam kredyt.

@cult_of_luna: zero zarzutki kolego jestem nie świadom :( czyli mam rozumieć, że 13k wchodzi w kredyt? Zauważylem taką notke w getinbanku.
  • Odpowiedz
@Strzalka: ja zauważyłem w PKO, to opłata jednorazowa, zamiast prowizji, wyższa od prowizji, ale masz złudzenie że płacisz za coś (za jakiś towarzyszący produkt). Może są takie ubezpieczenia wliczone w raty, ale wtedy przez 5 lat zapłacisz 20k albo i więcej. No ale w ratach.
  • Odpowiedz
@Strzalka: Sumarycznie macie ponad 10k netto wypłaty, a odłożone ledwo 25k? Jak nie zaczęliście zarabiać tyle 2 miesiące temu to co Wy robiliście z tą kasą?
  • Odpowiedz
@Strzalka: wiesz co.. a spróbuj napisać na forum-kredytowe.pl Mają tam wzór do wypełnienia i sporo doradców ogarniętych. Bez odwiedzania pośrednika gdzieś, a tylko poświęcając 10 minut na wpis i czekając na odpowiedzi może się czegoś dowiesz. :)
  • Odpowiedz
nazwijmy to: żyje się ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Strzalka: I właśnie po to jest wymóg wkładu własnego. Na otrzeźwienie dla ludzi, którzy urwali się z choinki i nagle chcą się zadłużyć na 400k, bez wcześniejszego rozeznania tematu. Taki kubeł zimnej wody, który pomaga otrzeźwieć. Także zbieraj i nie kombinuj z jakimiś kredytami gotówkowymi na wkład własny, itp. Nie jesteś pierwszy, ani ostatni, bo tego typu wpisy
  • Odpowiedz
Teraz cel niby jest ale troche to bedzie trwac.

@Strzalka: No cóż, życie... Wymóg wkładu własnego ma nauczyć oszczędzania przez parę miesięcy-lat zanim się osoba zdecyduje zadłużyć na pół życia, żeby zobaczyć jak to jest.

@Naxster: tzn w styczniu tak jak mówisz nie stać.
  • Odpowiedz
@Strzalka najlepiej poczekać i odłożyć. Dogadać się z developerem, wpłata zadatku i poczeka.
Inna opcja to dodatkowy kredyt. Czy to po rodzinie, czy gotówkowy. Ale...
Ale wtedy obudzicie się z koniecznością płacenia hipoteki (ile rata? 2k?) ORAZ spłaty dodatkowego kredytu. 40k na basen dwa lata, to 2k miesięcznie. Na rok, to prawie 4k. Z waszych "5 możemy odkładać" nic nie zostanie. A żyć trzeba. A mieszkanie chciałoby się wykończyć i wyposażyć.
  • Odpowiedz