Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Pytanie do #python i #datascience :
Anonimowo, bo nie wiem czy warto to doradzać kumplowi, a zagląda tu i wie, że mam konto
Mamy następującą osobę:
-python podstawy + jakiś projekt zrobiony po godzinach, powiedzmy pół roku nauki
-doktorat z fizyki robiony za granicą, praca eksperymentalna zawierająca zautomatyzowaną analizę danych. Z tym, że nie w pythonie, ale przy użyciu innych narzędzi.
-myślenie algorytmiczne i analityczne oraz obmyślanie nowych rozwiązań w pakiecie z doktoratem
-angielski płynny w mowie i piśmie
-doświadczenie międzynarodowe ( ͡ ͜ʖ ͡)

Taka osoba chce wrócić do PL i zająć się szeroko pojętym #datascience . Co o tym sądzicie? Czego warto się nauczyć? Jeśli to jakoś wygląda, to jakie są możliwości finansowe na dzień dobry i jakich stanowisk szukać?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
Dodatek wspierany przez: mZakupy.com
  • 5
@AnonimoweMirkoWyznania: niech naciera R i Pythona do tego jupyter. Ogarnie kurs statystyki może być coursera itp, są dość zaawansowane kursy tam. Niech zrobi kilka małych projektów związanych z analizą i wizualizacją danych (cokolwiek, nawet ruch na parkingach we wrocławiu).

Mój znajomy o bardzo podobnym podłożu co twój, z tym że umiał wcześniej dobrze pythona obrał taką drogę i w ostatnich dniach podpisał kontrakt na 100% zdalną robotę b2b za minimum 12k