Wpis z mikrobloga

Myślicie że już czas na rozpoczęcie propagandy, że nie ma już pracy #it ? Wszędzie widzę ogłoszenia jak to wiele roboty w IT, a programować to może byle debil po zawodówce (nie to żeby to było jakieś rocket science). Wiecie, teraz coraz więcej osób w to wchodzi i podejrzewa że za niedługo #programista15k to będzie mit i kwota nie do osiągnięcia. Ja od jakiegoś czasu polecam każdemu uczyć się np. #python tylko dlatego że jest c---a pracy w polsce w tym. xD co o tym myślicie? trzeba coś z tym zrobić, bo za niedługo byle pędzel po polskich c-------h uczelniach wejdzie do branży.
#programowanie #pracait
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BillyMenadzer: Większość ludzi pracujących jako programiści nie potrafi programować ani się nie rozwija zepełnie z biegiem czasu. Spokojnie, dla specjalistów zawsze będzie praca.
  • Odpowiedz
trzeba coś z tym zrobić, bo za niedługo byle pędzel po polskich c-------h uczelniach wejdzie do branży.

@BillyMenadzer: Musisz mieć mierne umiejętności, skoro obawiasz się konkurencji ze strony "byle pędzla po polskiej c------j uczelni". ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BillyMenadzer: Ja posiadam wiedzę z teorii programowania, ale od kilku lat nie programuję i przymierzam się do wejścia w zawód. Co mnie blokuje? Wiążę przyszłość z Trójmiastem, ale nie widzę ofert pracy w tej technologii co sobie ogarniam odkąd tylko programuję. W efekcie zastanawiam się, czy poświęcać czas na rozwój w niej, czy skupić się całkowicie na innym języku.
  • Odpowiedz
@BillyMenadzer: Nie będzie, raczej rozczarowanie tych co wchodzą i myślą, że to takie proste. Bo proste to na pewnym poziomie, ale oni do tego poziomu dojdą, jak będzie hiperinflacja. Przy okazji 15k w wa-wie można było zarobić spokojnie jako programista w okolicy 2000 roku, potem w branży był mały kryzys, więc obecne 15k to w porównaniu do siły nabywczej teraz i dziś, to mały pikuś...
  • Odpowiedz
@mere
@Strus
@ZewPiwnicy jak słyszę takie brednie to krew się we mnie gotuje . Rynek jest już nasycony wejdź na np. Oferiie jeden z drugim i zobaczcie jakie są stawki i co ci z 10 lat programowania jaka ci to daje przewagę nad ludźmi wchodzącymi do branży? Dostępność kursów, CMS typu wp i Facebook zrobiły robotę dzisiaj żeby postawić storna na przyzwoitym poziomie w wp możesz w miesiąc ucząc
  • Odpowiedz
@Nicescroll: Jaki rynek nasycony, jak co roku w okresie gorących rekrutacji dostaję codziennie kilka ofert pracy? :D W praktycznie każdej firmie w Warszawie jest niedobór programistów i rekrutują na potęgę. A stawki rosną, nie spadają.
  • Odpowiedz
Rynek jest już nasycony wejdź na np. Oferiie jeden z drugim i zobaczcie jakie są stawki i co ci z 10 lat programowania jaka ci to daje przewagę nad ludźmi wchodzącymi do branży? Dostępność kursów, CMS typu wp i Facebook zrobiły robotę dzisiaj żeby postawić storna na przyzwoitym poziomie w wp możesz w miesiąc ucząc się tego CMS. W dupę sobie takie brednie wsadźcie ze jak masz doświadczenie to się obronisz bo
  • Odpowiedz
@Nicescroll: Ale co mnie obchodzi, ile osób przysyła CV na ofertę? Pewnie w c--j, ale 90% nic nie potrafi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak pracowałem w Samsungu to niektórzy goście na rozmowie kwalifikacyjnej nie potrafili powiedzieć, co to jest zmienna (sic!).

Pracy jest pełno, ale dla ludzi, którzy coś potrafią. A nie gości, którzy pracują X lat i ciągle wiedzą tyle samo, co te X lat
  • Odpowiedz
Nie opowiadaj glupot! No chyba że przychodzili na etat sprzątacza. Sam jak szukałem pracowników współpracowników to dostałem z 100 CV i z tego około 20 było na bardzo dobrym poziomie. Chociaż oferowałem 3k na start.
  • Odpowiedz
Właśnie nie rozumiem waszych obaw :) To, że teraz namnożyło się szkół programowania i innych dziwnych bytów, nie oznacza, że za chwilkę skończy się praca dla programistów :) Tak jak ktoś wyżej wspomniał - rynek zweryfikuje :) Osobiście nawet cieszę się, że jest ich tylu bo ma kto wordpressy i inne takie robić, czego ja osobiście za fixa bym nie chciał dotykać :) Więcej customowej pracy dla mnie :) Wyluzujcie :)

Poza
  • Odpowiedz