Wpis z mikrobloga

• 1
czy dermatolog robi cos wiecej niz nieudolne proby leczenia tradziku przez ciag kremów, specyfikow, antybiotykow i przypisywan recept na izotek??

rozumiem ze tak kreca biznes by ludzie jak najwiecej pieniedzy marnowali, dlatego tez pytam czy komus w leczeniu tradziku pomogly jakies epiduo, nonacny i inne gowna?

#tradzik #dermatologia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@scarte: Mi ostatnio dermatolog dał za darmo całą tubkę Epiduo Forte. Dużo zależy od danego lekarza.

P.S. Często trądzik nie jest "tylko" chorobą skóry, a objawem czegoś gorszego w środku. Dlatego przy leczeniu nie warto ograniczać się do samego dermatologa.
  • Odpowiedz
nazwy już nie pamiętam, ale był to jakiś silny lek, który miałabym brać przez pół roku. Na tyle silny, że przy potencjalnej ciąży płód byłby mocno uszkodzony, więc do comiesięcznych wizyt u dermatologa dochodziłyby wizyty u ginekologa bo dermatolog wypisałaby mi ten lek dopiero po pokazaniu zaświadczenia, że nie ma ciąży. Jakaś paranoja. Więc faceta by mniej to kosztowało ;) Może gdzieś w czeluściach szuflady mam jeszcze ulotkę o tym specyfiku.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pytaks epiduo to nawet za doplata bym nie przyjal, mial cala twarz czerwona i piekaca od tego (troche sie smieje, mi po prostu nie pomogl)

masz racje, na wlasnym przykladzie widze jak duze znaczenie ma tu dieta (czekolada, a-----l, ostre rzeczy) i stres, no ale ciezko pozbyc sie tego wszystkiego, najlepiej to zostac asceta
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@To_sem_ja101 chodzi prawdopodobnie o izotek, ale czy to taki koszt? sam to zaczalem brac, przez pierwsze 2 miesiace biore 30mg dziennie co mnie lacznie kosztowalo jakies 200zl, kuracja trwa jakies 6-8 miesiecy, do tego wizyty co jakis czas u dermatologa i badania krwi, no troche sie zbiera, kobiety maja jak mowisz jeszcze drozej
  • Odpowiedz
epiduo to nawet za doplata bym nie przyjal, mial cala twarz czerwona i piekaca od tego

@scarte: Najpierw piecze, a potem 1. masz grubszą skórę (czyli patent na zmarszczki), 2. masz zmniejszony łojotok i stany zapalne. Przyznam szczerze, że nie jestem w stanie używać tego tak, jak chciałaby dermatolog. Smaruję się raz na tydzień, ale efekt jest.
Jeszcze a propos retinoidów, dość fajnie opisuje ich rolę i działanie Italiana (
  • Odpowiedz
@scarte: owszem izotek i jesli podliczysz koszt comiesięcznych wizyt, izoteku, antykoncepcji, comiesiecznego badania beta hcg, reszty badan krwi, pielegnacji skoryvprzesuszonej to uzbierasz na spokojnie kilka tysiecy na 8miesiecy terapii.
  • Odpowiedz
@scarte: biore epiduo z tetralysalem. Epiduo to jakas totalna masakra,piecze po aplikacji i dość wolno leczy pryszcze. Ale stosuję mimo to w mikroskopijnych ilosciach, skóra powoli sie przyzwyczaja.
  • Odpowiedz