Aktywne Wpisy

Minieri +632
Co za akcja teraz - gość przyjechał, zatankował i kupił żetony na odkurzacz. Na kamerze widzę że już dawno skończył odkurzać ale kręci się z kobietą wokół tego odkurzacza. Podchodzi do mnie i mówi że chyba wciągnął sobie kluczyki od auta, pytam zdziwiony "jak?", odpowiada że zdjął końcówkę i odkurzał tą szeroką rurą, poprosił żebym otworzył i sprawdził. No to idę, otwieram i w międzyczasie słucham jak kobieta wyzywa go od pokrak,

MamDobreGeny +265
Jak wracam do rodzinnego to janusze ze starego kolchozu nie mowia mi czesc bo kiedyś osmielilem sie zwolnić. Zwolniłem się z zakładu a dla nich to jak zdrada albo kradziez. Zostawiłem ich i szefa z tym całym bałaganem i oni mieli więcej pracy.
Jak odchodziłem i poszedłem sie pożegnać to nawet główny #januszebiznesu uścisnął łapę i życzył powodzenia a niektórzy z produkcji z ktorymi pracowalem to mi nawet ręki nie
Jak odchodziłem i poszedłem sie pożegnać to nawet główny #januszebiznesu uścisnął łapę i życzył powodzenia a niektórzy z produkcji z ktorymi pracowalem to mi nawet ręki nie

Komentarz usunięty przez autora
Otóż księgi parafialne w takiej Anglii, z racji że kraj ten nigdy praktycznie nie był najechany, grabiony i palony ogniem ( tak jak Polska) zachowały się aż od czasów średniowiecza.
Otóż była taka sytuacja że dżuma zabiła całą wioskę, prócz jednej osoby i na podstawie ksiąg parafialnych udało się odnaleźć potomków tego człowieka do dnia dzisiejszego, zbadano jego DNA i miał on dziedziczną mutację,
Z księgami to już wyższy stopień wtajemniczenia, ale postaram się wytłumaczyć.
Po pierwsze dzwonisz do parafii i musisz zapytać czy mają w ogóle jakieś księgi. W mojej np. są tylko od 1787 r. wcześniejsze są przekazane do Archiwum Diecezjalnego. Jeżeli mają to umawiasz się z księdzem. Zważ na to, że nie jest to wizyta na pół godziny, a bardziej kilkugodzinna posiadówa, dlatego najlepiej umówić się rano.
Gdy już usiądziesz
Ja korzystam z polskiego softu "Drzewo Genalogiczne II". Koszt to chyba coś ok 100 zł, ale na gryzoniowym portalu można pobrać wersję "testową". Myheritage.pl jest bardzo ok pod kątem powiązania z innymi członkami naszej rodziny czasem dalszej, którzy również bawią się w tworzenie drzewa. Czasem można znaleźć informacje, które ktoś już opracował. Wadą MH jest to że jest płatne.