Wpis z mikrobloga

kiedyś się zastanawiałem nad kupnem takiej budy i wsadzeniu tam czegoś normalnego na windzie. miałbym takiego ładnego blaszaka( ͡° ͜ʖ ͡°)

@syn_admina: na każdym macu z prockiem intela dało się normalnie postawić windę bez jakichkolwiek podmianek. I to bez jakiś virtualek itp. tylko normalnie system ʕʔ przynajmniej za czasów, gdy jeszcze siedziałem na macach.
  • Odpowiedz
@bi-tek: g5 wyszedł przed athlonem więc nie licząc dużych komputerów rządowych i obliczeniowych był pierwszym 64 bitowym procesorem w komputerze osobistym tak jak pisał @StrucelRTFSC. Zresztą ten athlon to taka ściema trochę. G5 był w pełni 64bit
  • Odpowiedz
@blinxdxb: Tylko że nie był zgodny z IBM PC i nie obsługiwał x86, generalnie to był dziwolong trochę, popularny w USA, u nas w tym czasie królował Intel i AMD z resztą nie tylko u nas. Popatrz na to że oni zrezygnowali z tak "dobrego" procesora na rzecz 32 bitowych procesorów.

Osobiście myślałem że był to już PC z prockiem Intela i era powerPc się skończyła na G4 i laptopach.
  • Odpowiedz
@bi-tek: ja miałem g5 w dniu premiery, tak jak każdego maka od classic w latach 80:) Zawsze preferowałem architekturę RISC nad x86 ale nie o tym. Rzecz w tym, że athlon nie był ani w pełni 64bit ani nie było pierwszy. AMD zawsze kłamał i w bitach z w prędkościach, tak jak cyrix udawał pentiuma w czasach 486. A zrezygnowali z riscow bo IBM nie podołał a to on je
  • Odpowiedz
@blinxdxb: Generalnie Apple wg mnie jest fenomenalne pod względem dopracowania, podejrzewam że gdyby im dać ziemniaka to i tak by to lepiej chodziło niż windows i było by skrojone na miarę vide iPhone które po prostu działa. Tylko w polskich warunkach są po prostu drogie patrząc że laptopa można kupić za 2500.

I chyba każdy producent gdzieś w historii troche oszukiwał.
  • Odpowiedz
@bi-tek: masz rację, ceny w Polsce to jakiś żart. Tym bardziej porównując do zarobków i wartości pieniądza. I tak dzisiaj jest taniej niż było 20 lat temu ale wciąż jest to znacznie drożej niż na świecie. Widzę na wykopie że ludzie sprzedają używane iphone 5se czy 6 w cenie 7 i ktoś to kupuje. Macbooki to samo. Swoją drogą moja żona kupiła w dniu premiery samsunga s8 30 procent taniej
  • Odpowiedz
@blinxdxb: mam iPhone 5 i nawet idąc do Apple biorę do ręki 7 czy wcześniej 6s i... nie czuje potrzeby zmiany bo ten telefon działa, co prawda bateria już nie trzyma tyle ile nowa ale dalej jestem zadowolony. Mac jest fajny ale 13,3 kosztuje prawie 6 tys i na główny komputer się nie nadaje z racji małego ekranu a 15 kosztuje 10 tys z tego co pamiętam - dla polaka
  • Odpowiedz