Aktywne Wpisy

Mirki, muszę się gdzieś wyżalić, bo czuję się jakbym grał w zupełnie inną grę niż reszta świata. Pamiętam jak GTA V wychodziło lata temu – wtedy kumpel pokazywał mi tę grę u siebie, ale mój ówczesny grat nie miał szans tego udźwignąć. Potem życie, praca, inne rzeczy na głowie i tak zleciało ponad dekadę. W końcu niedawno złożyłem konkretną maszynę, kupiłem grę i podszedłem do niej jak do świętości, z wypiekami na
źródło: obraz
Pobierz
annlupin +18

https://bioslawek.wordpress.com/2014/04/18/kinezyny-molekularne-ciezarowki-oraz-o-tym-jakimi-metodami-posluguja-sie-wyznawcy-neodarwinizmu-aby-tlumic-w-ludziach-zdroworozsadkowe-przekonanie-o-inteligentnym-projekcie-zywej-komorki/
Kinezyna porusza się szybko wykonując precyzyjne ruchy, aby zawędrować z jednego miejsca do miejsca przeznaczenia. Podczas marszu po mikrotubuli kinezyna zużywa 80 cząsteczek ATP na sekundę – jedną cząsteczkę na jeden krok, a każdy jej krok wynosi osiem nanometrów. W mikroskopowej skali komórkowej, w jakiej pracują te molekularne maszyny, jest to bardzo duża szybkość. Gdyby kinezyna była wielkości samochodu, to poruszałaby się około 200 kilometrów na godzinę! Cytoplazma komórkowa jest ciasno upakowana białkami. Białka te cały czas są w ruchu i nieustanie obijają się o siebie, co jest spowodowane ruchami Browna. [....]
#nauka #biologia #biochemia #biologiamolekularna #kinezyny
źródło: comment_fTAkAuQBQb2eXaXez6W6MRxTVoniGUke.jpg
Pobierz