Wpis z mikrobloga

@MajsterTS: no to sobie skopiuj z dokumentacji. Ja nie używam, ale w jakimś starym ini miałem takie coś:

[XDebug]
;zend_extension = "C:\Xampp\php\ext\php_xdebug.dll"
;xdebug.profiler_append = 0
;xdebug.profiler_enable
  • Odpowiedz
p------e instaluje linuxa

@MajsterTS: Najlepszy wybór. Tyle, że z repo zainstalujesz jakąś tam wersję, raczej nie najnowszą, a jak chcesz konkretną/najnowszą wersję, to będzie kompilowanie ze źródeł. ;-)

Tak czy inaczej dobry krok.
  • Odpowiedz
  • 0
@januzi mam dodane, tylko i tak mi nie odpala wyskakuje ze port 9000 zajety, zmienilem na 9001 w phpstormie ciagle to wyskakuje mi nadal ze 9000 zajety xD wracam do mikrokontrolerow chyba xD

• Odpowiedz
@MajsterTS: Po zmianie ustawień trzeba zrestartować apache ;) Albo olej remote z phpstorma i zainstaluj qcachegrind. Będziesz mieć profilowanie z użyciem grafów, zdecydowanie łatwiej ogarnia się nim co zajmuje czas w skrypcie.
  • Odpowiedz
@MajsterTS: W razie problemów z instalacją na linuksie, to daj znać. Przy źródłach będziesz potrzebować deva od php (phpize) oraz make. Niby są zawsze, a w praktyce okazuje się, że trzeba osobno instalować.

/etc/init.d/httpd lub apache2 restart (chyba, że su-php, wtedy po zmianie ini masz od razu dostęp do modułu; przy fast-cgi zdaje się też, ale głowy nie dam, bo to raczej wisi i czeka na wywołania); ustawienia siedzą w
  • Odpowiedz
1. sprawdzenie jaka wersja php przez wpisanie w konsoli "php --version"
2. sciagniecie ze strony https://xdebug.org/download.php source wypakowane w folderze php, a "PHP 7.1 VC14 TS (32 bit)" zgodne z moja wersja php wypakowane w folderze ext
3. w debugger additional extension dodanie sciezki do pliku wrzuconego do folderu ext
4. wkleilem w php.ini dany kod oraz oczywscie zmienilem sciezki + ZMINILEM NAZWE SCIAGNIETE DO EXT PLIKU na phpxdebug.dll bo czytalem ze
  • Odpowiedz
@MajsterTS: no i najs, to tera wstawiasz breakpointa, debug w phpstorm i tyle i sobie skaczesz po kodzie i podniecasz się że można robić takie bajery i ci wyświetla aktualne wartości zmiennych itp itd
  • Odpowiedz