Aktywne Wpisy

tesknilam_ +664
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +665
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

tl;dr:
Jak pokierować swoją nauką?
Mireczki, poszedłem na studia informatyczne, udało mi się trafić na sensownych prowadzących, którzy pomogli mi, nauczyć się, jak się uczyć, ale w zasadzie nic więcej. Znam podstawy #jezykc , #cpp na uczelni poznałem w podstawowym zakresie, przeszedłem kurs algorytmów i struktur danych, zawsze wykonywałem wszystkie zadania na max, z pełna dokumentacja(wiem, śmieszne, że dla programów na 300-400 lini męczyłem się z komentarzami, robiłem schematy blokowe, ale w ten sposób udało mi się wypracować, swoje podejście do problemu, rozumieć program i tak jak na początku miałem problem z opisem jak działa pętla, tak teraz w miarę szybko łapie nowe rzeczy). Obecnie z racji wakacji uczę się obiektówki w #cpp z książki: "
Język C++. Szkoła programowania". Lecz to tylko teoria. No może są i jakieś zadania, ale przecież nikt nie będzie prosił o takie rzeczy, chciałbym nauczyć się, pisać rzeczy, które można używać, nie koniecznie chodzi mi o napisanie od razu Wieśka 4, będąc żołnierzem w jednoosobowej armi, ale może jakies apki? COKOLWIEK co da się użyć. Pomyślałem, że najlepszą metodą, byłoby dostanie się na jakieś praktyki/staż, nawet nie chodzi mi o to, żeby mi płacili. Chciałbym nabrać trochę doświadczenia, ale przecież nikt mnie nie weźmie, gdy powiem, ze umiem zaimplementować stos...
I tu kieruje pytanie do was, #programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czego się uczyć? Co powinienem umieć? Czy książka którą podałem wyżej jest dobra? Jak mogę podłapać metody robienia sensownych aplikacji?
Dodam, że chciałbym zostać przy C++ i ewentualnie, gdy ogarnę go na sensownym poziomie, poznać nowy język.
@wieczniezielony: dlaczego? rób projekty
@wieczniezielony: i co znaczy porzadnie? lata zejdą. nie wiesz nawet co powinienes umiec
@wieczniezielony: te o których pisałeś, wymysl sobie apke i ja rob zamiast zbierac makulature
@wieczniezielony: i to jest idealny sposób nauki, siadasz robisz, napotykasz problem, znajdujesz roziazanie i tak do konca kariery programisty
Komentarz usunięty przez autora
@Meownacci: xD majster widze jednak wie bardzo duzo o programowaniu, to po co pyta jak nie rozumie ze najprostsza droga jest najlepsza, za duzo kombinujesz
Komentarz usunięty przez moderatora
I tutaj musisz wybrać do czego ta technologia ma być?
Servery backednowe, sterowniki do urządzeń, systemy wbudowane czy silniki gier?
Później przeprowadź analizę wymagań: wymagania funkcjonalne i niefunkcjonalne.
Stwórz diagram przypadków użycia. Stwórz diagram aktywności, sekwencji i na końcu klas. Może niewiele Ci to mówi, ale
Jak chcesz pisać systemy sieciowe (głównie serwery backendowe)
PS: Na kilkanaście rekrutacji, które do tej pory przechodziłem przez kilka lat kariery zawodowej moimi projektami hobbystycznymi zainteresowała się jedna osoba :D