Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #programowanie #cpp

tl;dr:
Jak pokierować swoją nauką?

Mireczki, poszedłem na studia informatyczne, udało mi się trafić na sensownych prowadzących, którzy pomogli mi, nauczyć się, jak się uczyć, ale w zasadzie nic więcej. Znam podstawy #jezykc , #cpp na uczelni poznałem w podstawowym zakresie, przeszedłem kurs algorytmów i struktur danych, zawsze wykonywałem wszystkie zadania na max, z pełna dokumentacja(wiem, śmieszne, że dla programów na 300-400 lini męczyłem się z komentarzami, robiłem schematy blokowe, ale w ten sposób udało mi się wypracować, swoje podejście do problemu, rozumieć program i tak jak na początku miałem problem z opisem jak działa pętla, tak teraz w miarę szybko łapie nowe rzeczy). Obecnie z racji wakacji uczę się obiektówki w #cpp z książki: "
Język C++. Szkoła programowania". Lecz to tylko teoria. No może są i jakieś zadania, ale przecież nikt nie będzie prosił o takie rzeczy, chciałbym nauczyć się, pisać rzeczy, które można używać, nie koniecznie chodzi mi o napisanie od razu Wieśka 4, będąc żołnierzem w jednoosobowej armi, ale może jakies apki? COKOLWIEK co da się użyć. Pomyślałem, że najlepszą metodą, byłoby dostanie się na jakieś praktyki/staż, nawet nie chodzi mi o to, żeby mi płacili. Chciałbym nabrać trochę doświadczenia, ale przecież nikt mnie nie weźmie, gdy powiem, ze umiem zaimplementować stos...
I tu kieruje pytanie do was, #programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czego się uczyć? Co powinienem umieć? Czy książka którą podałem wyżej jest dobra? Jak mogę podłapać metody robienia sensownych aplikacji?
Dodam, że chciałbym zostać przy C++ i ewentualnie, gdy ogarnę go na sensownym poziomie, poznać nowy język.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sam szukam dobrej książki, dobrych przykładów które ogólnie omawiaja zasady pisania programow. Bo co innego napisać zeby dzialalo, a co i negocjuj napisać to zgodnie ze sztuką i dobrze. Podobne z mikrokotrolerami, żeby to było efektywne. Jak coś fajnego będzie to wolaj :)
  • Odpowiedz
@wczoraj: Porządnie to znaczy na tyle, że będę w stanie napisać właśnie tą "apke". Owszem, nie wiem, dlatego pytam tutaj. Obecnie nie jestem wstanie, od tak usiąść i napisać aplikację, liczyłem, że ktoś mi podpowie z jakiej książki skorzystać, gdybym wybrał jave, byłoby latwiej cos wybrac, a tak ciężko znaleść cos, co nauczy mnie porzadnie sie za nią zabrać.
  • Odpowiedz
@wieczniezielony: Tak, żeby pracować trzeba się też nauczyć technologi.
I tutaj musisz wybrać do czego ta technologia ma być?
Servery backednowe, sterowniki do urządzeń, systemy wbudowane czy silniki gier?

• Odpowiedz
@wieczniezielony: Najlepiej sie rozwiniesz jak wymyślisz jakiś projekt i go zrealizujesz. Np. Chat, serwer ftp, parser danych pobieranych z neta np kursy walut ze strony NBP http://api.nbp.pl/. Może wymyślisz coś innego ale ważne żeby w takim projekcie użyć jakiejś libki którą będziesz musiał wykorzystać.
Później przeprowadź analizę wymagań: wymagania funkcjonalne i niefunkcjonalne.
Stwórz diagram przypadków użycia. Stwórz diagram aktywności, sekwencji i na końcu klas. Może niewiele Ci to mówi, ale
  • Odpowiedz
@lionbest: Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Na początek wystarczyłaby mi wskazówka, jak zacząć pisać coś innego niż bezużyteczne, suche algorytmy matematyczne. Gdzie szukac wiedzy, tej wartościowej, to tak przede wszystkim, a z czasem jak już się wkrece, mam nadzieje, to zdecyduje co konkretnie chciałbym robić.
  • Odpowiedz
@wieczniezielony: Dzisiaj sporo z tej wiedzy zastępuje Technologia. Przykładowo jak chcesz pisać aplikacje okienkowe w C++ to uczysz się bilbioteki Qt, dzięki czemu nie musisz uczyć się korzystać z natywnych bibliotek do Windowsa, Linuksa czy tych od nadgryzionego jabłka (żeby nie było zbyt łatwo to każdy z tych systemów ma po kilka API a nauka każdego z osobna może zająć parę miesięcy).

Jak chcesz pisać systemy sieciowe (głównie serwery backendowe)
  • Odpowiedz
@wieczniezielony: Osoba na stażu/junior to ktoś, kogo z założeni i definicji się uczy, możesz nie mieć w ogóle doświadczenia zawodowego ani projektów, abyś ogarniał język.

PS: Na kilkanaście rekrutacji, które do tej pory przechodziłem przez kilka lat kariery zawodowej moimi projektami hobbystycznymi zainteresowała się jedna osoba :D
  • Odpowiedz
@Strus: Muszę przyznać, ze bardzo mnie pocieszyles :] Niby mam jakiegos prostego węża(strukturalnie XD) i jakieś inne głupoty, ale komu to wstyd pokazać. W takim razie tym bardziej moj zapał znowu wzrósł:] Dzieki.
  • Odpowiedz