Wpis z mikrobloga

Mirki gdzie iść na #studia, interesuję się #informatyka, ale nie jakieś składanie komputerów czy #sieci tylko bardziej #programowanie (najbardziej #webdev). Wybrać jakiś ogólny informatyczny kierunek na większej uczelni i później specjalność czy może od razu jakiś nastawiony tylko na dev (są w ogóle takie?).
Jakie miasta (również pod kątem kariery programisty). Jakie uczelnie - przy czym raczej wolalbym uniwerek niż politechnikę. Narazie myślę o rozpoczęciu rekru na kierunku Informatyka na:

- Uniwerek #warszawa
- Uniwerek #lodz
- Uniwerek #wroclaw
- Uniwerek #gdansk
+ Informatyka Medialna w #torun

Ale mam wrażenie, że (oprócz Torunia) to są takie bardzo ogólne kierunki, może jest coś bardziej specjalistycznego a równie ciekawego.

Btw. interesuje mnie też #politykazagraniczna, #geopolityka, #geografia, #historia więc może pójść w tym kierunku i uczyć się niekoniecznie przydatnych w zawodzie ale za to ciekawych rzeczy i mieć tę ew. drugą ścieżkę rozwoju, a programowania uczyć się dalej jak dotychczas (czyli samemu + jakieś staże, meetingi etc.). Ukończyłem technikum informatyczne i słyszałem, że na studiach na infie w znacznej mierze jest powtórka tego samego, a to w końcu minimum 3 lata - nie chciałbym ich przesiedzieć bez sensu.

Będę wdzięczny za podzielenie się ze mną własnymi doświadczeniami.

#studbaza
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy może od razu jakiś nastawiony tylko na dev (są w ogóle takie?).

@Trustm3: Do webdeva nie trzeba Ci uczelni.

Na informatykę idzie się po to, żeby nauczyć się trochę myślenia inżynierskiego i rzeczy na które nie ma w pracy miejsca (jak działają OSy, algorytmika, itp.). No i mieć papier, bo myślę, że zawód informatyka czeka w następnej dekadzie czy dwóch regulacja (jak np. architektów).

Wybierz jakąś informatykę może nie
  • Odpowiedz
@Trustm3: Na studiach za dużo nie będziesz programować (a już tym bardziej webdev). Bo jak zaczniesz się uczyć na pierwszym roku najnowszych frameworków JS, to one jeszcze przed twoją obroną staną się przestarzałe. Zamiast tego dostaniesz porządną podstawę matematyczno-informatyczną, gdzie nauczą cię myślenia logicznego i abstrakcyjnego, umiejętności analizowania danych i wyciągania wniosków, sporo wiedzę na temat algorytmów i obliczeń, a dodatkowo poznasz wielu mądrych ludzi. Nie nauczysz się programować dobrze
  • Odpowiedz
@Trustm3: uniwerki bardziej pod teorię informatyki idą ( często pod krypto / kodowanie / algorytmy ), często prowadzący przedmioty informatyczne są doktorami po matmie.
Ogólnie studia uczą teoretycznych rzeczy. Zobacz na program studiów, ja bym patrzył pod kątem specyfiki wydziału i żeby było w miarę luźno by samemu się pouczyć potrzebnych rzeczy.
  • Odpowiedz
@Trustm3: jak chcesz robić webdev to nie idź na studia ;) Serio, teraz każdy może klepać webdev, taki mamy klimat :p

Na informatykę idzie się po to, żeby nauczyć się trochę myślenia inżynierskiego i rzeczy na które nie ma w pracy miejsca (jak działają OSy, algorytmika, itp.)

@neoneo: Zależy gdzie pracujesz i co robisz :P
  • Odpowiedz
@Trustm3: co do UWr to mogę powiedzieć ze 2 słowa. Jeśli możesz to lepiej idź od razu do pracy a na studia dopiero jak zauważysz, że czegoś potrebujesz i na studiach będziesz się mógł dowiedzieć, na przykład jak działają języki programowania, albo jak pisać autmatyczne analizatory kodu. Jeśli jednak bardzo chcesz zacząć zajmować się teoretyczną informatyką i uważasz, że kariera WebDev'a może poczekać to polecam raczej ISIM niż czystą informatykę.
  • Odpowiedz
- Uniwerek #lodz

@Trustm3: jak to zwykle bywa, "to zależy". Studiuję na Wydziale Matematyki i Informatyki i średnio to polecam. To znaczy nie trzeba się namęczyć ale nauczyć za wiele to też się tu nie nauczysz.
Podobno na wydziale Fizyki jest lepiej i to o wiele, ale nie byłem to się nie wypowiem :)
  • Odpowiedz