Wpis z mikrobloga

Mirki, pierwszy raz będę musiał sam jechać zrobić przegląd auta. Mam kilka pytań:

+ Trzeba się umawiać czy wbijam do byle jakiego SKP i mówię, że potrzebuję badania okresowe?
+ Aktualne ważne do 06.07, jechać jak najbliżej tego terminu czy wbiją mi rok od tej daty?
+ Dokładałem światła dzienne, mają wybity znak E4 na kloszu, starczy czy potrzebuję jeszcze inne dokumenty?

Polecacie jakąś stację w #warszawa #ochota czy to wszystko jedno?

#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mhm, no to nie wiem, moze masz polecane stacje. Mi dwa razy chcieli zabrac wkrecajac niesprawne hamulce w aucie w ktorym bylo robione wszystko 3 msc temu (pokazywalem nawet faktury). Bardzo czesto slysze o przypadkach zatrzymania dowodu i oddaniu po usunieciu, nawet prozaicznej usterki.

@betonkomorkowy: Jeżdżę do różnych stacji, ale nikogo raczej nie znam. Więc bez znajomości.
O zabraniu dowodu w życiu nie słyszałem.
Sprawdzać dokładnie też mi nikt nigdy
  • Odpowiedz
@grigoryi: Naprawdę to dziwne, nie słyszę o takich przypadkach a znam ludzi co parę razy w miesiącu jeżdzą na badania, ja też średnio raz w miesiacu jakieś auto podbijam.
Czy mam auto sprawne czy wiem że jest niesprawne - i tak jadę podbić badanie bo wiem że rzadko sprawdzają (do obcych jezdze, bez znajomości).
Ale jak kogoś chcą oszukać to wydaje mi się że po prostu czują że to laik
  • Odpowiedz
przecież na każdej stacji biorą dowód na rozpoczęcie badania, chociażby żeby sprawdzić numery na silniku

@betonkomorkowy: Nie pisz że na każdej bo znaczy że rzadko bywasz na stacjach. Owszem są stacje gdzie sprawdzają numery (nie na silniku! a na nadwoziu) , ale to rzadkość. W większości nie sprawdzają.
  • Odpowiedz
@betonkomorkowy: co? Numerow na silniku nie sprawdza sie od czasow wejscia bialych tablic. Tylko i wylacznie vin jest identyfikatorem a silnik zeykla czescia samochodu jak filtr powietrza z kawalka tektury. Poza tym nie ma w dowodzie zadnego kodu silnika xD

@Jokker: no kazde nie bo raz mi wisial tlumik w skodzie kazali zrobic ale dowodu nie zabierali
  • Odpowiedz
co drugi dzień ktoś pyta na wykopie o stacje które nie robią problemów i nie wymyślają w wawie. To się nie bierze z nikąd.

@betonkomorkowy: No widzisz, a ja jestem co miesiąc z jakimś autem (na różnych stacjach bo jezdze gdzie blizej) i w życiu nikt mnie nie chciał oszukać. A te pytania na wykopie to mi się wydaje, że to dlatego że tutaj jest bardzo dużo młodych laików i
  • Odpowiedz