Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do ekspertów o Juggernaut Method Chada Smitha. Moze nawet nie tyle o sama metode a o pewna koncepcje w niej zawarta
Sa tam fazy 10tek,8,5,3. Plus do tego mamy cwiczenia asystujace ktore wedlug tego mozna wykonywac od 8 do 20 powtorzen. Czyli i 10 i 8 w glownych cwiczeniach i cwiczenia asystujace to jesli dobrze rozumiem wysiłek anaerobowy laktyczny(lactic - nie wiem jak to po polsku ladnie nazwac, mleczanowy?), tak jak wiekszosc treningow w stylu kulturystycznym.
Natomiast w kolejnych rozdzialach pisze o tym ze wiekszosc sportow(futbol,siatkowka,koszykowka, trojboj, dwuboj itp) to aktywnosci alaktycne lub alaktyczne-aerobowe, i ze trening w strefie laktycznej powoduje pogorszenie wynikow w aktywnosciach alaktycznych.

Football, basketball, lacrosse, rugby,soccer, volleyball and water polo are all primarily alactic-aerobic activities, meaning that they have short burst of intense activities interspersed by periods of lower intensity activity, active rest or passive rest.

Coaches and athletes alike, must understand that the greater an athlete becomes at lactic activities, the worse they will become at alactic activities.

Wiec jak to sie ma do tego treningu silowego, gdzie szczegolnie w poczatkowaych fazach bazuje sie raczej na treningu laktycznym? Czy moze jednak nie do konca rozumiem ta koncepcje i taki typowy trening silowy i tak powoduje niewielka produkcje kwasu mlekowego a jest po prostu uzyteczny w budowaniu ogolnej masy i sily?

I jeszcze jedno, robienie masy albo redukcji. Czy aktywnosci w ktorychs z tych stref sa lepsze a inne gorsze pod katem tych celow?

Zawołam też @berti bo widziałem że uzywal tej metody i moze bedzie wiedzial.

#mikrokoksy #silownia #trening
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TomekABC123: nie znam się na biochemii tutaj zawartej, ale dorzucę trzy grosze.
Ćwiczenia pomocnicze służą jak pre-hab i lekka hipertrofia. Boje główne mają różne cele zależnie od faz periodyzacji - 8 i 10 to będzie też hipertrofia (czyli wg. tego co piszesz wysiłek anaerobowy laktyczny) i tutaj następuje budowanie bazy. Fazy 5 (bardziej siłowa) i 3 (stricte siłowa) to są już bardziej sport specific - chodzi tutaj już o same
  • Odpowiedz
@TomekABC123: a on nie jest na off-season? W sezonie już raczej nie robi się tak ciężkich treningów siłowych raczej. Zerknij może co na ten temat Jim Wendler pisze. Wydał nawet wariację swojego treningu - 5/3/1 for football.
  • Odpowiedz
@TomekABC123
@Hank85
@beefislife

Po pierwsze, ostatnie czym jest Juggernaut to trening siłowy lub trójbojowy. To jest trening dla zawodników track&field lub sportów zespołowych takich jak napisałeś. Zauważ, że pomimo iż masz rozpisane wysokie powtórzenia, to do upadku robisz tylko ostatnie serie amrap. Nawet w ostatniej fazie trójek może być tak że zakonczysz cały program serią 5-6 powtórzeń w danym ćwiczeniu. Nie ma tu typowego maksowania i pracy na niskich
  • Odpowiedz