Wpis z mikrobloga

@kemba_kukuczkov: Flaga LGBT została zaprojektowana w 1978 roku przez Gilberta Bakera (artystę/projektanta i działacza LGBT), który współpracował w tym czasie z Harveyem Milkiem, jednym z pierwszych polityków przyznających się do homoseksualnej orientacji.
W tym samym roku Milk został zamordowany, odbyły się masowe demonstracje, co bardzo przyczyniło się do upowszechnienia tego projektu flagi.

Czyli można powiedzieć, że to po prostu jeden z wielu (?) symboli, który stał się wiodący na skutek
  • Odpowiedz
@kemba_kukuczkov ma to swoje korzenie w Biblii. Symbolem przymierza pomiędzy Noem (pierwszym zadeklarowanym gejem w Piśmie), a Bogiem jest tęcza. Wraz z upowszechnieniem tanich barwników tkanin, zapomniane nieco kolory tęczy przyjęły postać flagi używanej przez środowiska LGBTQ do dziś.
Populyzatorem, jak wspomniał @dziki_rysio_997, był protestancki gej Gilbert Baker.
  • Odpowiedz
@NieRozumiemIronii: uwierzyłem bo wymieszałeś to z tym popularyzatorem Bakerem, wydawało mi się bardzo dziwne no ale nabrałeś mnie xD na szczęście szybko mi wrócił rozum, ale przez kilka minut miałem wątpliwości czy Noe nie był gejem, eh wszędzie zarzutki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz