Wpis z mikrobloga

#prawo #polska #ciekawostki

"17 lat żyje, a ty mi 15 dajesz"
Kolesiowi groziło 25. Dostał 15. Za te bluzgi dostał kilkanaście miesięcy dodatkowo. I wiecie co ? Odsiedział 13 lat... Czujecie ? Zamiast brać pod uwagę to jak się zachował i zablokować możliwość wcześniejszego zwolnienia to oni skrócili mu wyrok. Pomyślicie może że się zmienił, że resocjalizacja zadziałała i zasługiwał na warunkowe zwolnienie ? Otóż nie. Obecnie jest poszukiwany listem gończym.
buddookan - #prawo #polska #ciekawostki

"17 lat żyje, a ty mi 15 dajesz"
Kolesiowi g...
  • 112
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 37
@krulkartonu: To jeszcze lepiej. Koleś wychodzi warunkowo i popełnia kolejne przestępstwo za co dostaje 88 aresztu. W dodatku ukrywa się przed tym 3 miesięcznym wyrokiem. Kolejny raz potwierdza się tylko, że dla patusów prawa jest bardzo łagodne.
  • Odpowiedz
@thorgoth: nom. A co złego w kuli w łeb? Że taki Komenda sie trafi na milion przypadków? Przynajmniej by było ciutke bezpieczniej i społeczeństwo nie musiałoby utrzymywać tej patologii
  • Odpowiedz
  • 4
@buddookan: Ten chłopak w tamtym momencie był nieletnim, który przez własną głupotę traci najlepsze lata życia na odsiadkę. Uważam, że po tych 13 latach, połowie życia za kratami, zasłużył na łaskawe darowanie mu tych 2 lat, o ile wykazywał przejawy resocjalizacji.
  • Odpowiedz
@buddookan: Właściwie to nic nie zrobisz, bo nawet jeżeli chcieć resocjalizować to ponad połowa ludzi się do resocjalizacji nie nadaje i muszą mieć bat pod postacią groźby więzienia i gotowania się w piekle :d
  • Odpowiedz
Przypadek oczywiście rokuje słabo ale co zrobisz Kula w łeb?

@thorgoth: W sumie czemu nie? Ja nie twierdzę, że resocjalizacja nie działa (choć jak widać w jego przypadku nie zadziałała, kto by się spodziewał?) bo badania pokazują, że działa, moje pytanie jest inne - kto i na jakiej podstawie uznał, że jesteśmy tym ludziom winni marnowania zasobów i czasu na próbę przywrócenia ich na normalne tory? Przecież to powinno być
  • Odpowiedz
Zamiast brać pod uwagę to jak się zachował i zablokować możliwość wcześniejszego zwolnienia

@buddookan: czyli Twoim zdaniem nie jest możliwe żeby się zmienić w inną osobę przez 13 LAT i sąd nawet tego rozpatrywać nie powinien?

abstrahując od poziomu resocjalizacji w PL, to jednak dekada to jest taki nawał czasu że się człowiek może przeistoczyć w totalnie inną personę - sobie przypomnij samego siebie 10 lat młodszego co myślałeś, mówiłeś i kim
  • Odpowiedz