Aktywne Wpisy
ciesIak +9
K---a mam 33 lata i nie mam nawet #prawojazdy
Chodziłem na kurs jak miałem 27 i oczywiście z------m, myślicie że warto wrócić? Bo źle się z tym czuje że nie mam.
#pytanie #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce #kiciochpyta
Chodziłem na kurs jak miałem 27 i oczywiście z------m, myślicie że warto wrócić? Bo źle się z tym czuje że nie mam.
#pytanie #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce #kiciochpyta

zapatrzon_w_grunt +361
Moderacja perfidnie kłamie, dodając nagłówek do mojego znaleziska. Oczywiście niezalogowani użytkownicy wpadają w cenzurę czy chcą czy nie chcą. Bo tak. Zalogowani trafiają domyślnie w cenzurę. Chcesz wyjść? Szukaj sobie opcji w ustawieniach mireczku. Twój wpis trafił na ocenzurowane? Nikt Ci o tym nie powie, bo tak działa Shadow Ban.
źródło: IMG_4428
Pobierz

Witam, mam sprawę:
Płyta główna na chipsecie Intel Z97, do niej podpięte na SATA dwa dyski SSD w układzie RAID 0, zarządzanym przez kontroler dysków na chipsecie. Jeden z dysków czasem "wypina" się z RAID, tzn twierdzi, że nie jest członkiem. Po kilku restartach kompa działa znowu bez zmiany ustawień. Raz musiałem RAID usunąć i ustawić od nowa, bo jeden z dysków dalej twierdził, że nie jest jego częścią.
Pytanie brzmi:
1. Czy takie zachowanie dysku wróży jego rychły koniec?
2. Czy mogę dokupić trzeci dysk, wsadzić go do istniejącego RAID 0 i chipset zrobi z nim w magiczny sposób RAID 5? Co ew. musiałbym zrobić, żeby zrobić tam RAID 5, zachowując aktualny system operacyjny ( ͡º ͜ʖ͡º)
(proszę tylko o drobne wskazówki/ ukierunkowanie. dojdę do tego jak to zrobić, ale zaoszczędzicie mi dużo czasu i ocalicie przed ewentualną porażką jeżeli napiszecie jak się takie coś migruje.)
P.S. Dyski są małe, 128gb, 256 razem, a w domu stoi jeszcze inna maszyna z 1TB dyskiem, więc na upartego mogę odpalić LiveCD i rsync'iem zrobić kopię tego dysku. nie wiem tylko jak się ta czynność nazywa nazywa (czy to tworzenie obrazu?) i czym to się robi dokładnie.
Dziękuję za uwagę!
Tu specyfikacja kontrolera dysków na chipsecie ze strony producenta.
Intel® Z97 chipset :1 x SATA Express port, compatible with 2 x SATA 6.0 Gb/s ports
1 x M.2 Socket 3, , with M Key, type 2260/2280 storage devices support (PCIE mode)
4 x SATA 6Gb/s port(s), gray
Support Raid 0, 1, 5, 10
Supports Intel® Smart Response Technology, Intel® Rapid Start Technology, Intel® Smart Connect Technology *2
znalazłem właśnie w dokumentacji intela, że mogę zrobić taką migrację:
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/technologies/000006234.html