Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Heibonna: jest hierarchiczną, zinstytucjonalizowaną formą błędu poznawczego jakim jest wiara religijna. Trzeba być skończonym idiotą żeby to popierać.
  • Odpowiedz
@Majk_: Nazwałeś właśnie fundament całej zachodniej cywilizacji skończonymi idiotami, czyli również siebie. Gratulacje.

@ZwirekBentonitowy: Fundusz kościelny powstał, żeby wynagrodzić kościołowi zajmowanie należących do niego terenów i ziemi, którą skutecznie zawłaszczali im komuniści, a jeszcze wcześniej inne podmioty podczas II wś. 80% dochodów kościoła pochodzi z datków wiernych.

Jednego nie potrafię zrozumieć, czy neuropie i innym gimboateistom, czy w ogóle ateistom wydaje się, że kościół jest sektą
  • Odpowiedz
  • 1
@dzeksondzekson nie spodziewałem się ze ktoś pod takim prowo się rozpisze i to na dodatek sensownie. Dzięki! Warto dodać jeszcze ze Fundusz Kościelny jest przeznaczony rowniez dla innych, zarejestrowanych wierzeń w Polsce. Nawet tych którym komuniści nic nie zabrali (np ci zarejestrowani juz po komunizmie)
  • Odpowiedz
@Heibonna: Dzięki, spodziewałem się jak zwykle standardowego wyparcia w postaci "a p--------z głupoty", które np dostałem w jednym wpisie gdzie indziej dosłownie przed chwilą.

Też próbuje zrozumieć walkę i wypieranie chrześcijaństwa wśród lewej strony, bo jeśli podchodzić z czysto zdroworosądkowego podejścia to jak może szkodzić ludziom wiara, żeby czynić dobro i każdego kochać, w dodatku podejmować z nią taką walkę.

Jest taka teoria, że każda np. zbiorowość lewicowa która walczy
  • Odpowiedz
Ciężko mi wyjaśnić inny powód walki neuropy czy w ogóle ateistów o laicyzm, szczególnie że to nie jest konsekwentne, bo jakoś nie widzę walki neuropków z islamem czy judaizmem, więc tu nie chodzi w ogóle o religię ogólnie, tylko o samą religię katolicką i chrześcijaństwo.

@dzeksondzekson: bo są dwa rodzaje ateistów:
- liberalni: "niech każdy wyznaje co chce, ale ma przestrzegać prawa"
- Nowy Ateizm, który faktycznie dąży do laicyzacji
  • Odpowiedz