Aktywne Wpisy

Wardegas +469
#wykopaka #pokapake
Chwaliłem się super paką od @sogen. Byłem zachwycony zawartością i gestem.
Otwieram teraz pudełko, wyciągam butelkę, a moim oczom ukazuje się klips antykradzieżowy
XDDDDDD
@sogen ja wiedziałem, że się postarałeś, ale nie wiedziałem, że jesteś aż tak "obrotnym przedsiębiorcą"!
( ͡€ ͜ʖ ͡€) Czy Ty to "zorganizowałeś" na promocji -100%, czy kasjerka była tak zapatrzona w Ciebie, że zapomniała zdjąć
Chwaliłem się super paką od @sogen. Byłem zachwycony zawartością i gestem.
Otwieram teraz pudełko, wyciągam butelkę, a moim oczom ukazuje się klips antykradzieżowy
XDDDDDD
@sogen ja wiedziałem, że się postarałeś, ale nie wiedziałem, że jesteś aż tak "obrotnym przedsiębiorcą"!
( ͡€ ͜ʖ ͡€) Czy Ty to "zorganizowałeś" na promocji -100%, czy kasjerka była tak zapatrzona w Ciebie, że zapomniała zdjąć
źródło: 1000017116
Pobierz
lipson +128
źródło: 20251219_114134
Pobierz

Jestem trochę skonsternowany wzorcem projektowym 'Prototyp'. Podrzuci ktoś jakąś słuszną implementację tego wzorca która daje wymierne korzyści oraz te korzyści przedstawi?
Implementacje przedstawione w necie są naprawdę różne ale większość z nich to zwykła implementacja interfejsu 'Cloneable' + ewentualnie jakaś prosta klasa-nakładka. Większość tych opisów jako korzyść ze stosowania tego 'wzorca' podaje wydajność przy potrzebie utworzenia większej ilości obiektów na raz. Problem w tym że:
1. kopiowanie a tworzenie obiektów to coś innego
2. StackOverflow podaje że klonowanie wcale nie jest wydajniejsze - wszystko zależy od stopnia zaawansowania metody clone() lub konstruktora. W każdym razie nie jest to regułą.
Jak to w końcu jest? :)
@sometwo: To trochę przekombinowałeś :p
String value = "2017-04-03T14:15:21";LocalDateTime dateTime
Benchmark Mode Cnt Score Error Units
CloneVsNew.newByClone avgt 3 6,769 ± 0,315 ns/op
CloneVsNew.newByNew avgt 3 3,774 ± 0,043 ns/op
Dla pustego obiektu
Klonowanie to specyficzna dla Javy metoda kopiowania obiektów, będąca jednocześnie implementacją wzorca prototyp.
Co do wydajności, GotoFinal pokazał, że