Aktywne Wpisy
niktopan +25
#gotujzwykopem
Pyszne czipsy na kolację
Pyszne czipsy na kolację
źródło: image_picker_BCF335D7-6B8A-4CA0-85BF-E369A623747D-78668-000021458A44FF65
Pobierz
wfyokyga +60
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: image_picker_BCF335D7-6B8A-4CA0-85BF-E369A623747D-78668-000021458A44FF65
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#siecikomputerowe #sysadmin #it #linux
Komentarz usunięty przez autora
Pytałem raczej o poziom szyfrowania przy przesyłaniu małych rzeczy, a nie targaniu terabajtów danych.
Czyli co? Mamy sha2 iiii... coś tam jeszcze jest?
Do tego zlotym standardem po nawiazaniu polaczenia SSL jest ustanowienie klucza szyfru symetrycznego-AES jest chyba najbardziej preferowany, a aktualne procesory maja operacje AES jako instrukcja sprzetowa, wykonywana bezposrednio przez logike procesora.
Pomijam scenariusz gdy do szyfrowania uzywany jest RC4, ale jesli aes to jak ssh moze byc
Pic rel
Przypominam jednak, ze mamy 2017 rok, aes w trybie ctr jest spoko do transmisji pakietowej.
źródło: comment_pFRCi7grf3soMRXihd4sfY9YyoWCcaKt.jpg
Pobierz@lukasz-wisniewski: Raczej używam openvpna lub ipseca w zależności jaki to sprzęt. SSL VPN to dla mnie jakaś fanaberia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dobra... A mogę jakoś przypilnować, aby transmisja odbywała się z jak najlepszym szyfrem? Kluczy zawsze używam rsa 4096 bit, ale czy coś poza tym można robić poza aktualizacją paczek w
Poza tym SSH jest w stanie bez problemu zapewnić Ci funkcjonalność nawet VPNów jeśli potrzebujesz się połączyć ze zdalną maszyną czy też siecią zdalną. Zestawiasz kanał i uruchamiasz w nim np. PPPD - zestawiasz wtedy połączenie PPPoverSSH - działa