wieczniezielony
wieczniezielony
#naukaprogramowania #cpp

Mireczki mam problem.

Lista sasiedztwa, wczytywanie z pliku danych z pliku, blad pod tytulem "glupcze, nie poprosiles o kontener o nazwie 'lista_sasiedztwa' "(na sam koniec funkcji), Rzecz w tym, ze poprosilem. Spojrzalby jakis bardziej bystry ode mnie mirek?
https://pastebin.com/iwsarknJ
2
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
simia
simia
@wieczniezielony: Nie masz zmiennej lista_sasiedztwa widocznej tam gdzie sie do niej odwolujesz.
2
lionbest
@wieczniezielony: Tablica o długości ilosc_wierzchlkow którego elementemami są wektory intów.
Chyba pomyliło ci się [] z ()

1
Wina_Segmentacji
@wieczniezielony:

if(linia[i+1] == ' ') {
for(int j=0; j < i+1; j++) {
bufor[j] =
0
lionbest
@wieczniezielony: Pozatym skoro masz

vector lista_sasiedztwa[ilosc_wierzchlkow];
oraz
0
lionbest
@wieczniezielony: Aha i zamiast tego dziwnego parsowania linii możesz użyć std::istringstream.
0
wieczniezielony
wieczniezielony
@simia: @Wina_Segmentacji: a to tego nie wiedzialem... Nigdy bym na to nie wpadl.

@lionbest:
a w zasadzie to
0
lionbest
@wieczniezielony:
a co według ciebie robi ta linijka:

vector lista_sasiedztwa[ilosc_wierzchlkow];
co ona tak naprawdę
0
wieczniezielony
wieczniezielony
@lionbest: Kontener o nazwie lista_sasiedztwa typu int z rozmiarem wstepnym ilosc wierzcholkow.

Wlasnie mierze sie z tym problemem i zrozumialem po co ten resize.
0
lionbest
@wieczniezielony: Nie, wracaj do nauki C++, jak odpowiesz poprawnie na to pytanie to pomogę.
Inaczej to po prostu nie ma sensu.
0
wieczniezielony
wieczniezielony
No jak to nie? Dostaje kontener długości ilość wierzchołków i do każdego elementu mogę przypiąć kolejne kolumny przykład
Ilość-wierzchołków.size()
|
\/
|1|9|0|1|4|<podpialemwiersz5
|2|
|3|5|8|<-podpialem wiersz3
0
wieczniezielony
wieczniezielony
@lionbest: No rzeczywiście zapomniałem. Miałem problem z netem i musiałem pisać z telefonu, żeby nie było, ze doczytał i się madruje, ze wiedział ( ͡° ͜ʖ ͡°) może nie opisałem tego zbyt dobrze ale o to mi chodziło. Wiem muszę pracować nad tymi nazwami... podstawowe znam, ale niestety przy bardziej wymyślnych rzeczach muszę podawać przykłady...
0