Wpis z mikrobloga

S@mobojstwo człowieka to dla mnie największy dowód na nieistnienie chrześcijańskiego boga albo jego obojętność. Powiecie, że człowiek ma wolną wolę, tak? Jak jeszcze chodziłem do szkoły, był ze mną w klasie dzieciak, który się z@bił. 12 lat, gnębili go w szkole. Szkolne cwaniaczki namówili 3/4 uczniów przeciwko niemu i zmawiali się, żeby go bić po szkole. Jego rodzice w niczym go nie wspierali. I jak mi odpowiecie na to co się wtedy wydarzyło? Że miał rozum, wolną wolę, więc nie musiał tego robić?

#katolicyzm #chrzescijanstwo #kosciol #religia #wiara #biblia #bekazkatoli #agnostycyzm #ateizm
  • 187
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apocaliptorr: produkuj się dalej, katolictwo ma gdzieś cierpienie ludzkie, najwazniejsze tylko zeby sluchac sie ksiezy, chodzic do kosciola, nie jesc miesa w piatek i nie uzywac gumek przy kochaniu sie, reszta nie ma znaczenia
  • Odpowiedz
  • 64
@odgrzybiacz: chrzescijanie zawsze gdy ich ideologia się nie sprawdza mówią, że coś jest skomplikowanym problemem i że ludzie są zbyt mali by to zrozumieć. To nie jest skomplikowane, po prostu to co poruszyłem w tym wątku to obszar w którym nie ma boga, nie ma jego działania. Ktoś został pozostawiony sam sobie, bo trudno mówić o 12latku, że był na tyle dojrzały i świadomy by mieć wolną wolę i postąpić
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr: popatrz dajmy na to na chrzescijanskie kanały na youtube, czym oni się tam zajmuja, półgodzinne materiały o tym, ze komunie trzeba na kolanach przyjmowac, oni wgl nie myslą o ludziach
  • Odpowiedz
  • 42
@Twiix: I jak ta wolna wola przejawia się w letalnych wadach płodu na przykład? Masz dobrą, wierzącą rodzinę, może nieidealną, a pojawia się tam takie dziecko, które umiera w mękach jakiś czas po porodzie? Bóg zsyła takie cierpienie na to dziecko, żeby doświadczyć je? Skoro takie dziecko nie ogarnia nic oprócz tego, że cierpi. Doświadcza rodziców jak Hioba? Po co, w jakim celu? To tylko jeden z wielu przykładów. W
  • Odpowiedz
@Twiix: tylko właśnie o to chodzi, że nie możemy robić co chcemy xd to, że powiesz, ze chcesz podnieść rękę i to zrobisz to nie jest wolna wolna
wolna wola by byla gdybyś mógł wybierać to na co masz ochotę itd., a to niemożliwe, bo jesteśmy sterowani hormonami tak z grubsza mówiąc
  • Odpowiedz