Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #intellij #eclipse

Jak pracujecie z wieloma projektami w IntelliJ IDEA?

Mam kilka projektów (załóżmy, że to mikroserwisy). Pracuję nad kilkoma z nich równocześnie i chciałbym uruchamiać je na tej samej instancji Tomcata (po pierwsze, żeby nie odpalać kilka Tomcatów, bo to obciążające, a po drugie, żeby adres był ten sam).

W Eclipse nie było problemu. Otwieram kilka projektów w jednym oknie, zaznaczam, co ma był załadowane na Tomcata i już.

W IntelliJ IDEA nie da się otworzyć kilku projektów w jednym oknie. Mam każdy projekt w osobnym oknie. I nie widzę możliwości, żeby uruchomić jednego Tomcata dla wszystkich projektów (no bo uruchamia się każdy w osobnym oknie).
  • 7
@mk321: Możesz zaimportować kilka projektów mavenowych by były traktowane jako moduły projektu Idei. Nie jest zbyt wygodne, ale możesz tak zrobić.

Ew. możesz deployować na wspólnym Tomcacie za pomocą mavena i nie zarządzać nim z poziomu Idei.
@mk321: W Idei możesz sobie stworzyć build i go skonfigurować:

- klikasz na istniejący build, albo tworzysz nowy (build masz w okienku u góry po prawej, koło przycisku z zielonym trójkątem, ewentualnie ctrl + shift + a -> edit configurations)
- Dodajesz konfigurację z menu po lewej, z drop downu "Defaults" -> Tomcat server
- Podajesz adres Tomcata, do którego chcesz deployować

Jako dodatkowy krok w "Before launch" możesz dodać budowanie
Możesz zaimportować kilka projektów mavenowych by były traktowane jako moduły projektu Idei. Nie jest zbyt wygodne, ale możesz tak zrobić.

@MiKeyCo: o kurcze, rzeczywiście. Że też tego wcześniej nie widziałem (nie domyśliłem się, że osobny projekt jest traktowany jako "moduł").
Czemu nie jest zbyt wygodne? Na pierwszy rzut oka wygląda dobrze i działa.

To jak to robi się normalnie? Praca z kilkoma projektami to chyba codzienność w firmach?

Ew. możesz deployować
- Dodajesz konfigurację z menu po lewej, z drop downu "Defaults" -> Tomcat server

@nachteil: i tutaj wybieram Local czy Remote?

Bo jak wezmę w obu Local to w każdym oknie próbuje mi się uruchomić serwer. W pierwszym oknie się uruchamia, a w kolejnych nie (wiadomo, bo już port zajęty):

Error running: Address localhost:1099 is already in use
Jak wezmę w obu Remote, to nie uruchamia się w żadnym (no bo
mk321 - > - Dodajesz konfigurację z menu po lewej, z drop downu "Defaults" -> Tomcat ...

źródło: comment_ER1Taz0PpjuX46tIUBEh1RXNNfvdrrWA.jpg

Pobierz
Czemu nie jest zbyt wygodne?

@mk321: Kwestie subiektywne, w tym momencie nie przypominam jakiś istotnych ograniczeń takiej pracy. Powinno się dać także pracować na niezależnych repozytoriach - każde trzeba zaimportować w ustawieniach osobno.

ale wtedy chyba nie będzie mi działał "hot swap"

@mk321: Zgadza się. Nie ma hot swapa, debuga, brak możliwości zarządzania serwerem przez Ideę.
@MiKeyCo @mk321
ten no, w intellij projekty są jak workspace w eclipse, możesz dodawać tam ile chcesz modułów i pod modułów itd, i co najważniejsze to się nie miesza jak w eclipse.

Po 2, debugger możesz podlaczyc zawsze i wszędzie, zawsze można dodać odpowiednie flagi itd. Ja robię coś innego, ale serwer testowy mam na kompletnie innej maszynie i lecę debuggerem przez neta, breakpinty działają zdecydowowanie za wolno, ale hot swap daje