Wpis z mikrobloga

#informatyka #studia #programowanie #uek #agh #studbaza #krakow

Jestem w technikum informatycznym w Krakowie, Od paru miesięcy pracuję na połówkę jako programista iOS za normalny w tej branży hajs. Patrząc na to jak dużo się tu uczę zastanawiam się jakie studia wybrać żeby jak najlepiej wykorzystać czas
W pigułce, czy:
UEK inf. stos. + praca na 1/2 od początku == AGH inf. + praca na 1/2 na ostatnich dwóch latach

Nie wiem ile rzeczywiście można wynieść z polskiej uczelni, napewno z mojej perspektywy praca > matma,fizyka. A tego drugiego nie ma na UEKu wgl albo dużo.

Zapraszam do udzielania rad, mile widziane opinie studentów inf. stos. na UEKu.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Skoro pracujesz juz jako programista to po kiego xi studia. Rozwijaj sie w firmie a jak stwierdzisz ze sie nudzisz rezygnacja i aplikuj do kolejnej.
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek pomyśl lepiej o tym co będziesz robił za 10 lat gdy programowanie zacznie ci bokiem wychodzić a papier byłby wtedy przydatny.
Może zarządzanie procesami produkcji na polibudzie? Matma i fiza jest, do tego liźniesz zarządzanie zgrają informatyków.
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek wiadomo że hajs powinien się zgadzać.
Jeśli jednak pracujesz na pół gwizdka to zaoczne nie powinny być tragedią.
Zarówno czasowo jak i hajsowo.

Ew. myśl coś w kierunku biznesowo-ekonomicznym.
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek: 5k netto czy brutto?

A co do studiów, te przedmioty "niekierunkowe" są zwykle prowadzone tak sobie, przez co raczej nie polecam liczenie na przedmioty gospodarcze na kierunku technicznym.

Rozważałeś pójście na pełny etat i zrobienie inżyniera "w co 2 weekend"?

Anyway, informatyka stosowana nie brzmi źle.
  • Odpowiedz
@meohaw:

Podawanie zarobków brutto to jak mierzenie przyrodzenia z kręgosłupem.

Zaocznych raczej nie rozważam, nie chciałbym się pozbyć weekendów. Chociaż pewnie będę musiał wyzbyć się tego kaprysu i rozważyć za i
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek: Na dwoje babka wróżyła, ale potencjalnie powinno być znacznie lepiej niż w przypadku innych przedmiotów niekierunkowych, ale z tego co patrzę, to przy specjalizacji Systemy Informacyjne przedmioty ekonomiczne stają się niejako przedmiotami kierunkowymi, także, możliwe, że to dobry trop.

Nie mówię, że zaoczne studiowanie to najlepsza rzecz na ziemi, ale warto ją sobie mocno rozważyć, bo ma swoje plusy. No i przy studiach zaocznych pozbywasz się "połowy" weekendów przez
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek: Na twoim miejscu tak jak sugerują inni robiłbym zaoczne jeżeli pracujesz i uczysz się dużo w pracy to studia mogą ci dać tylko ugruntowanie podstaw i po skończeniu dodatkowe 6 dni urlopu :P Serio doświadczenie w pracy >>>>>>> studia albo rób faktycznie coś nie do końca związanego z pracą jakieś zarządzanie czy coś w tym stylu, albo coś co da Ci wiedzę biznesową z branży dla której robi twoj
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek: jak najbardziej studia zaoczne. Zjazd co drugi weekend, w niektóre soboty/niedziele trwający np. od 8 do 11 (jak mój wczorajszy chociażby), więc nie ma tragedii. Ale oczywiście zdarzy się sobota, że siedzimy od 8 do 20, ale to naprawdę rzadko. Tym bardziej, że mieszkasz w tym samym mieście, w którym byś studiował. Ja sam mam 5 minut dojazdu na uczelnię, ale niektórzy znajomi z roku dojeżdżają po 2h w
  • Odpowiedz
@niezdecydowanygeek: agh polecam. Tez skończyłem łączność ;) zaoczne zawsze spoko i nie słuchaj ludzi ze studia nic nie dają. Jeżeli mądrze wykorzystasz czas na uczelni to tez zdobędziesz doświadczenie którego w pracy nie zdobędziesz
  • Odpowiedz
@rurek49: tak tylko cieżko mu bedzie połączyć dzienne z pracą jako pierwszoroczniak, mi dopiero się to na 3 roku udawało na tej wspaniałej uczelni ( ͡° ͜ʖ ͡°) A plaże w zsł pamietał czy nie?
  • Odpowiedz