Wpis z mikrobloga

Mam sobie tester kabla ethernet z 8 diodami od 1 do 8 (+ G). Testuje nim różne kable i wiem że jeśli wszystkie diody od góry do dołu się zaświecą to kabel działa.

Położyłem jakieś 6m kabla w domu i spiąłem końce. Tester pokazuje prawilnie że wszystko działa. Jednak gdy wpinam komputer do switcha to ten po jednej i drugiej stronie włącza się tylko na sekundę (i tylko ta dioda nad złączem po lewej). Gdy wpinam prosto do routera (nie do switcha) to świeci i mryga pięknie jednak wybija błąd połączenia.

Końcówki spięte są tak samo, switch, router i komputer działa bo wcześniej miałem go wpiętego w innym miejscu w domu, kabel nie wygląda na przerwany czy zagięty ale też widać byłoby problem od razu.

Końcówki zresztą robiłem 2x

Jedna ciekawa rzecz:
Gdy mam wpięty tester od strony kompa to gdy dioda miga na nr 4 to jest delikatnie jednak zauważalnie ciemniejsza. Gdy wepnę się z drugiej strony, tego problemu nie ma - gdzie szukać przyczyny i jak to naprawić? To może być ten problem?

Czy kabel do wywalenia i całego muszę kłaść od nowa?

#ethernet #sieci #siecikomputerowe #informatyka #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@quizonmyface: no właśnie na pewno nie bo reszte kabli do switcha idących są takie same po obu końcach i działały super.

@Odczuwam_Dysonans: 4 a nie 8? Bo wiesz switch i karta sieciowa jest 1GB i na tym mi głównie zależy by śmigało szybko. Spróbuję w innej kolejności skręcić
  • Odpowiedz
  • 0
@sorek Until recently, most home routers supported speeds of 10 or 100 megabits per second. However, Gigabit Ethernet routers have become more common. All three cables can work with Gigabit Ethernet. The old-fashioned Cat 5 cable is no longer a recognized standard, but it technically supports gigabit speeds--just not well. Cat 5e cable is enhanced to reduce interference so that it can reliably deliver gigabit speeds. However, Gigabit Ethernet still pushes
  • Odpowiedz
@BuMRK: @Odczuwam_Dysonans: @quizonmyface: ehh.. podpiąłem z obu stron w innej kolejności (w sensie niż wcześniej). Pokazało że wszystko działo. Podpiąłem wszystko do kompa i switcha - nie działa. Odpiąłem od kompa 4 kabel nie działa.. Poruszałem trochę - czasem nie działa 5 i 8..

Chyba mam coś z kablem grubo nie tak ;/
  • Odpowiedz
@sorek: wcześniej mogło kontaktować, a teraz już przestało. W przypadku wtyczek RJ "z kolcami" do linki użytych do zarobienia drutu jest to dość typowy scenariusz: po zarobieniu działa, a po pewnym czasie, w wyniku ruszania wtyczką przestaje pewnie kontaktować, "trzeszczy".

A niezależnie od tego - co to jest za rozszycie? Przecież to żadnego standardu nie trzyma.
  • Odpowiedz
  • 1
@sorek weź popraw te wtyki bo aż żal patrzeć, bić dziwnego że to nie działa, zrób wg standardu B i nie będzie problemu
  • Odpowiedz