Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania

Mirki, jestem trochę zielony w stawianiu całego systemu od podstaw na serwerze, więc mam do Was sprawę. Załóżmy, że mam jakąś domenę wykupioną, np. xyz.com, na której stoi strona i tutaj już pierwsze pytanie:

Jaki hosting? Słyszałem, że linuxpl to własnych użytków, a do bardziej biznesowych to home.pl lub nazwa.pl? To będzie strona, która będzie przedstawiała pewien produkt dla firm.

Na tej stronie będzie przekierowanie do aplikacji webowej:
backend - Spring Boot (Tomcat)
frontend - Angular 2
baza - MSSQL

I teraz pytanie - chciałbym, żeby ta aplikacja była na jakiejś subdomenie wystawiona - np. xyz.abc.com, co będę do tego potrzebował?

Chciałbym oczywiście aby na jednym środowisku stała i baza i backend - jakie byście mi doradzili również jaki hosting najlepiej i ewentualnie gdzie mógłbym zobaczyć jak wygląda konfiguracja takiego środowiska? (aplikacja by stala na serwerze aplikacyjnym Tomcat)

I jak się wziąć za hosting frontu tej aplikacji? Ona może być po prostu wrzucona też jako dist gdzieś na FTP mojej wykupionej domeny i będzie to ze sobą grało?
  • 3
Słyszałem, że linuxpl to własnych użytków, a do bardziej biznesowych to home.pl lub nazwa.pl

@Arima: to źle słyszałeś home.pl i nazwa.pl to gówno, do bizensowych właśnie linuxpl/hekko/mydevil