Wpis z mikrobloga

#webdev #androiddev #programowanie
Ktoś z szanownych programistów rozlicza dochody z reklam na stawce ryczałtowej 8,5%?
Adsense, admob, reklamy w waszych aplikacjach, na stronach internetowych, itp. Szczerze, mam już dość DG, a nie robię nic innego ;)

Druga sprawa, ebooki ;/ czy tutaj tylko i wyłącznie da się je sprzedawać na DG i z VAT? Nawet jeśli jednego ebooka wydam raz na rok czasu? Tutaj muszę się bawić w system MOSS ;/
#podatki #januszebiznesu
  • 7
Nie ma podstaw do 8,5% dla programistów. To stanowisko urzędów skarbowych i sądów w całym kraju.
W pewnych sytuacjach można zastosować 17%, ale to w większości przypadków mija się z celem.
"Adsense, admob, reklamy w waszych aplikacjach, na stronach internetowych" - a to już nie jest działalność programisty. Za wynajem powierzchni reklamowej (własnej) można stosować stawkę 8,5%. W przypadku pośrednictwa - nie sądzę. Co do ebooków - masz kwotowe zwolnienie podmiotowe z
@RometAnd: Jeszcze jedno: z ryczałtem trzeba bardzo ostrożnie. Łatwo wyjść delikatnie poza obszar, który może być zryczałtowany. Po kilku latach urząd skarbowy może się upomnieć o zaległy podatek (z poprzednich lat) tak, jak byś nie był na ryczałcie + odsetki.
@zwierzak40: zależy co rozumiesz małą skalę własnego ebooka, 2000-5000 kopii to już nie taka mała skala ;)
co do ryczałtu, owszem, to dotyczy tylko wynajmu własnej powierzchni reklamowej, np. w aplikacjach, właśnie to robię od lat i mam już dość DG
@RometAnd: Czemu masz dość dg? Tzn. z czym dokładnie masz problem/co Ci przeszkadza?
Jeżeli to są jedyne obszary Twojej działalności to sprzedaż ebooka wyniósłbym poza DG - tzn. sprzedawałbym za pomocą jakieś wydawnictwa. Do przychodów mógłbyś zastosować 50% kosztów uzyskania przychodu, czyli efektywna stawka dochodowego wynosiłaby 9,5% dla tej działalności. Za to przy wynajmie powierzchni reklamowej miałbyś prosty ryczałt, z stawką 8,5%. Myślę, że niskie podatki + ograniczone formalności wynagrodziłyby Ci
@zwierzak40: wydawnictwa? to nie wchodzi w grę... nie będę sprzedawał tego na Polskę, czy za $3 na amazonie dopasowując się do ich polityki cenowej

co mi przeszkadza? Biurokracja ;)
Co do ebooka, jeszcze to ogarnę, wydrukuje po prostu rachunki i mam limit VAT dla każdego kraju do wykorzystania. Tylko fakt, że w Polsce muszę drukować każdy rachunek, trzymać to, składować, co jakiś czas się tłumaczyć i odwiedzać US... a jak ciężko
Myślę, że najlepiej wyjdziesz na tym gdy porozmawiasz z dobrym doradcą podatkowym. Powinien dobrać dla Ciebie rozwiązanie optymalne pod względem formalności i podatków. Choć nie oszukujmy się im dalszy obszar działania (UE, a tym bardziej cały świat) tym więcej formalności. Przeplatanie obszarów działalności też nie sprzyja upraszczaniu niezbędnych formalności.

Zastawia mnie tylko jedno: w poprzednich wpisach pisałeś tak, że da się wywnioskować, że zarabiasz ponad 20k miesięcznie. Zastanawiam się jakim cudem więc,
Kiedyś wysłałem indywidualną interpretację (reklamy na stronie www) - odpowiedź pozytywna, aby rozliczać się ryczałtem 8,5%. Przy moich dochodach jest to ok. Jednak przy większych - US może uznać, że ten najem jest ciągły i zorganizowany i uznać, że musisz mieć DG. Wtedy tylko liniowy pozostaje... Niestety nie ma konkretów dot. co znaczy "ciągły" i "zorganizowany" najem...