Aktywne Wpisy

Skydance +69
JA KCĘ BANANA
Pawci0o +7
Dlaczego nadal nie korzystam z windowsa 11 i nie chcę z niego korzystać:
- Microsoft stworzył bardzo zaborczy system, zmiana chociażby domyślnych aplikacji na takie jakie ja chce jest bardzo utrudniona. np. domyślnej przeglądarki na chroma, firefoxa, opere, itp. pomimo zmiany trzeba wybrać rozszerzenie pliku np. .htm, .html, .pdf, .shtlm, .web, w jakim programie ma zostać otworzone, microsoft robi wszystko maksymalnie utrudniając tylko po to, żebyśmy używali domyślnych aplikacji microsoftu. Natomiast w
- Microsoft stworzył bardzo zaborczy system, zmiana chociażby domyślnych aplikacji na takie jakie ja chce jest bardzo utrudniona. np. domyślnej przeglądarki na chroma, firefoxa, opere, itp. pomimo zmiany trzeba wybrać rozszerzenie pliku np. .htm, .html, .pdf, .shtlm, .web, w jakim programie ma zostać otworzone, microsoft robi wszystko maksymalnie utrudniając tylko po to, żebyśmy używali domyślnych aplikacji microsoftu. Natomiast w

Ktoś z szanownych programistów rozlicza dochody z reklam na stawce ryczałtowej 8,5%?
Adsense, admob, reklamy w waszych aplikacjach, na stronach internetowych, itp. Szczerze, mam już dość DG, a nie robię nic innego ;)
Druga sprawa, ebooki ;/ czy tutaj tylko i wyłącznie da się je sprzedawać na DG i z VAT? Nawet jeśli jednego ebooka wydam raz na rok czasu? Tutaj muszę się bawić w system MOSS ;/
#podatki #januszebiznesu
W pewnych sytuacjach można zastosować 17%, ale to w większości przypadków mija się z celem.
"Adsense, admob, reklamy w waszych aplikacjach, na stronach internetowych" - a to już nie jest działalność programisty. Za wynajem powierzchni reklamowej (własnej) można stosować stawkę 8,5%. W przypadku pośrednictwa - nie sądzę. Co do ebooków - masz kwotowe zwolnienie podmiotowe z
co do ryczałtu, owszem, to dotyczy tylko wynajmu własnej powierzchni reklamowej, np. w aplikacjach, właśnie to robię od lat i mam już dość DG
Jeżeli to są jedyne obszary Twojej działalności to sprzedaż ebooka wyniósłbym poza DG - tzn. sprzedawałbym za pomocą jakieś wydawnictwa. Do przychodów mógłbyś zastosować 50% kosztów uzyskania przychodu, czyli efektywna stawka dochodowego wynosiłaby 9,5% dla tej działalności. Za to przy wynajmie powierzchni reklamowej miałbyś prosty ryczałt, z stawką 8,5%. Myślę, że niskie podatki + ograniczone formalności wynagrodziłyby Ci
co mi przeszkadza? Biurokracja ;)
Co do ebooka, jeszcze to ogarnę, wydrukuje po prostu rachunki i mam limit VAT dla każdego kraju do wykorzystania. Tylko fakt, że w Polsce muszę drukować każdy rachunek, trzymać to, składować, co jakiś czas się tłumaczyć i odwiedzać US... a jak ciężko
Zastawia mnie tylko jedno: w poprzednich wpisach pisałeś tak, że da się wywnioskować, że zarabiasz ponad 20k miesięcznie. Zastanawiam się jakim cudem więc,