Aktywne Wpisy

memforis +1
#kryptowaluty mam pytanie czysto z ciekawości. jak to jest, że dokładnie w zaznaczonym na zielono miejscu kupowałem all in SOL i akurat wtedy jeb^%? czy to jest zupełna losowość i czysty przypadek, czy to spowodowało jakieś tam likwidacje albo chwilowy wzrost kursu (raczej wątpię), po czym każdy widział nieco większe saldo i automaty zaczęły sprzedawać innym wpakowanym i tak runęło?
czy zwyczajnie zawsze jest "kup i się wtedy spierd...li"? czy przypadek,
czy zwyczajnie zawsze jest "kup i się wtedy spierd...li"? czy przypadek,
źródło: image
Pobierz
lukija +46
ile plusów tyle dni nie zmieniam gaci i wysyłam je do losowego użytkownika komentującego ten wpis

Ktoś z szanownych programistów rozlicza dochody z reklam na stawce ryczałtowej 8,5%?
Adsense, admob, reklamy w waszych aplikacjach, na stronach internetowych, itp. Szczerze, mam już dość DG, a nie robię nic innego ;)
Druga sprawa, ebooki ;/ czy tutaj tylko i wyłącznie da się je sprzedawać na DG i z VAT? Nawet jeśli jednego ebooka wydam raz na rok czasu? Tutaj muszę się bawić w system MOSS ;/
#podatki #januszebiznesu
W pewnych sytuacjach można zastosować 17%, ale to w większości przypadków mija się z celem.
"Adsense, admob, reklamy w waszych aplikacjach, na stronach internetowych" - a to już nie jest działalność programisty. Za wynajem powierzchni reklamowej (własnej) można stosować stawkę 8,5%. W przypadku pośrednictwa - nie sądzę. Co do ebooków - masz kwotowe zwolnienie podmiotowe z
co do ryczałtu, owszem, to dotyczy tylko wynajmu własnej powierzchni reklamowej, np. w aplikacjach, właśnie to robię od lat i mam już dość DG
Jeżeli to są jedyne obszary Twojej działalności to sprzedaż ebooka wyniósłbym poza DG - tzn. sprzedawałbym za pomocą jakieś wydawnictwa. Do przychodów mógłbyś zastosować 50% kosztów uzyskania przychodu, czyli efektywna stawka dochodowego wynosiłaby 9,5% dla tej działalności. Za to przy wynajmie powierzchni reklamowej miałbyś prosty ryczałt, z stawką 8,5%. Myślę, że niskie podatki + ograniczone formalności wynagrodziłyby
co mi przeszkadza? Biurokracja ;)
Co do ebooka, jeszcze to ogarnę, wydrukuje po prostu rachunki i mam limit VAT dla każdego kraju do wykorzystania. Tylko fakt, że w Polsce muszę drukować każdy rachunek, trzymać to, składować, co jakiś czas się tłumaczyć i odwiedzać US... a jak
Zastawia mnie tylko jedno: w poprzednich wpisach pisałeś tak, że da się wywnioskować, że zarabiasz ponad 20k miesięcznie. Zastanawiam się jakim cudem więc,