Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k

Jaki język programowania żeby napisać prosty program na androida?

Uczę się #java z YT kursu, ale kurs jest z 2012 i szlag mnie trafia jak coś nie dziala bo jest stare i już nie używane w Java 8,9 itp. Mam wizję fajnie opanować jave a potem ogarnac androida. Nie chcę zostać zawodowym programista, chce swoją pasję rozwijać. Napisać sobie program którego potrzebuje. Możecie polecić jakąś aktualna książkę w stylu "od zera do programowania na androida"?
  • 18
@ElTorino: jestem teraz w pracy, jak będę w domu to napisze. Ale znak w znak przepisane i u niego działa w kursie, a u mnie nie. Szukałem na google rozwiązania, ale niestety zbyt początkujący jestem. Jedna sprawa z tablicami a jedna z zmiennymi.
@BPG2: no sorry gościu, masz podane naprawdę dobre książki, wiele z nich jest dostępnych w języku polskim oraz opisujących jave 8. po drugie nawet gdybyś się uczył starszych wersji javy, to nie będziesz miał sytuacji że coś nagle przestaje działać, ewentualnie bardzo rzadko. nowe wersje javy wprowadzają nowe featurey, czasem zmiany w dokumentacji i tyle. jak chcesz programować na androida, to warto może wcześniej w ogóle nauczyć się programować w javie,
@PrzegrywWykopek: widzę że nie kumasz pewnych rzeczy. Ewentualnie czytanie ze zrozumieniem u Ciebie leży.

1. Napisałem że chce się najpierw nauczyć Javy. I spytałem czy to dobra droga do pisania aplikacji na Androida.
2. Napisałem że kurs z którego się uczyłem jest nie aktualny. Dlatego chcę zainwestować w aktualna książkę.
3. Poprosiłem o jakąś książkę bo zależy mi na opinii kogoś kto czytał, uczył się, przerabiał. Napisze mi że warto bo
@BPG2: @PrzegrywWykopek na prawdę chciał Ci pomóc a Ty go zjechałeś, bo to co dostałeś nie pasowało do Twojej (nieprawdziwej) teorii, że javy warto się uczyć tylko z najnowszych książek. Po tym co kolega wrzuca na wypok widać, że on nie potrzebuje powodzenia - ciężko pracuje i mu wychodzi. Tobie się bardziej przyda, bo przy takim podejściu długiej kariery Ci nie wróżę.