Wpis z mikrobloga

Heja Mirabelki i Mireczki. Full-Stack WebDev samouk here. Pomóżcie w wyborze dysków do serwera domowego (development, testing, backup i jakiś media center). Poszukuję dwóch dysków 2TB do RAID1.
Priorytety: niezawodność > cena > parametry (nie musi być demonem prędkości).

Po wstępnym zbadaniu najtańszych produktów trafiłem na otake dwa:
Toshiba DT01ACA200 - strasznie plują na niego w komentarzach (sporo DOA, uszkodzone sektory po miesiącu, padają najpóźniej zaraz po gwarancji).
Seagate ST2000DM001 - podobnie jak poprzednik...

Ponoć wszystkie dyski GREEN/ECO padają jak muchy. Szpece zalecają wyłączyć parkowanie głowicy. Bullshit czy prawda?
Co polecacie?

#serwery #komputery #it #dyski #nas #programowanie

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mars83: Mam uraz do HGST po zakupie nowego 5K1000-1000. Podczas intensywniejszej pracy potrafi się zwiesić i walić głowicą o parking przez pół minuty, po czym samoczynnie wstaje :/ Rozumiem, że to budżetowy produkt i może być wolniejszy od droższych, ale żeby takie cyrki?
  • Odpowiedz
@insan3 @emjey20: cztery sztuki ST2000DM001 w raid5 chyba już z 4 lata działają u mnie. wersje 2 i 3 talerzowe. nowe i kupowane używane. Nie ma reguły. Robisz backup i się nie przejmujesz ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@mars83: Może tak być. Nie mogę znaleźć podobnego problemu w necie.
@LiuKang: Tak pacze po netach i wielu poleca tę opcję. Chyba się skuszę.
@sataneria: Właśnie to ma być głównie do backupu. Dużo mielisz po nich? Wyłączyłeś parkowanie?
  • Odpowiedz
@insan3: pierwsze 3 lata działały w głównym komputerze. potem zrobiłem osobny serwer z nich. Teraz to tak średnio 2 razy na tydzień jak backupy robie albo potrzebuje np filmy czy serial obejrzeć. Z parkowaniem głowic to nie pamiętam czy coś zmieniałem. Z smart'a tez mi alerty nie przychodzą wiec nie psują się.
W pracy 2 dyski na starym firmware bad sectory zlapaly ale nie wiem jak je użytkowali
  • Odpowiedz