Wpis z mikrobloga

Mirki, mam takie pytanie i taką sytuację w #pracbaza (centrala banku). Do grudnia dostawałem jeden przelew z wynagrodzeniem i premią. Premia jest uznaniowa. W styczniu pierwszy raz dostałem osobno przelewy z premią i wynagrodzeniem. Z tego co wiem inni cały czas dostawali dwa przelewy. Przypadkiem wyszło, że sama premia jest tak samo oskładkowana jak wynagrodzenie. Ktoś się zainteresował tematem i wyszło, że niby premia nie powinna być oskładkowana (ok. 31%) tak jak wynagrodzenie i z samej premii powinni zabrać tylko VAT. Od jednej znajomej, która pracuje w innej firmie w kadrach, dowiedziałem się, że wszystko jest ok i premia powinna być tak oskładkowana. Z kolei inna znajoma potwierdziła, że z premii powinien być odciągany tylko VAT. Jak to w końcu jest? Czy legalne jest odciąganie składek z łącznej sumy wynagrodzenia + premii (tak było kiedy dostawałem jeden przelew z wynagrodzeniem i premią)? Jak w końcu powinna być oskładkowana/opodatkowana sama, goła premia?
#wynagrodzenie #problemypierwszegoswiata #pytanie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chodzewmoro: premię mam kwartalną i wychodzi na to, że od stycznia nie wlicza się w podstawę pensji. W tym przypadku czy premia powinna być tak samo oskładkowana jak pensja?
  • Odpowiedz