Aktywne Wpisy
_atreides +26
To, że na świecie ludzie na wzajem się torturują, gwałcą, rabują i mordują w najmniejszym stopniu nie oznacza, że Bóg nie istnieje albo że jest zły.
#wiara #religia #takaprawda
#wiara #religia #takaprawda
51431e5c08c95238 +448
Ale największa beka z tych 30-40-letnich fanów buddy oni serio uwierzyli ze 22-letni sebkowaty prymityw bez wykształcenia, bez bogatych starych i bez solidnej firmy jest w stanie w krótkim czasie zarobić w Anglii, pracując na zmywaku i w call center, na Ferrari. xD
#budda
#budda
Samolot znajduje się na bieżni, której prędkość dopasowuje się do prędkości samolotu, ale porusza się w przeciwną stronę do niego.
#zagadka #pytanie #kiciochpyta
Ten samolot wystartuje?
Normalne wystartuje, jakby bieżni w ogóle nie było - i to niezależnie od tego, jak szybko bieżnia będzie się przesuwała. ( ͡º ͜ʖ͡º)
PS. No chyba, że pilot włączy hamulec w kołach. ( ͡º ͜ʖ͡º)
PS2. Wiem, że są
z tym niezależnie od bieżni to do granicy, koła mają swoje tarcie
@Polak_Wielki: Wystartuje zawsze o ile bieżnia nie będzie robić 100000km/h. Dlatego miałeś jedynkę.
@Stanley_K: Też odniosłem wrażenie, ze to próbuje sugerować i wpadłem w pętlę "gdzie jest haczyk".
@Mr--A-Veed: Jak mogą kręcić się szybciej skoro założeniem jest, że obracają się z taką samą prędkością?
Ta zagadka to swego rodzaju paradoks (czy jak zwał tak zwał). Tutaj rozprawka na ten temat. tldr; założenia zagadki są sprzeczne z prawami fizyki co sprawia, że nie ma ona rozwiązania.
Dlatego też śmieszne jest jak
Polecam hasło na Wikipedii względność ruchu.
Naprawdę - nie chce mi się tego po raz bodajże czwarty tłumaczyć. Jak
Złodziej p----------ł koła samolotu i postawił go na cegłach. Czy wystartuje?
Hmm.... Pierwsza myśl - nie - jak to widać po wyniku ankiety. Ale pojawia się i druga myśl - no zaraz, ale samoloty w locie ich nie używają.
Myślę, że kluczowa jest tu kumulacja energii kinetycznej samolotu podczas startu. Inaczej trzeba by użyć o wiele silniejszego ciągu. A