Wpis z mikrobloga

@Naxster: Nie twierdzę, że uniesie się pionowo, bo to samolot, a nie helikopter. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Normalne wystartuje, jakby bieżni w ogóle nie było - i to niezależnie od tego, jak szybko bieżnia będzie się przesuwała. ( ͡º ͜ʖ͡º)

PS. No chyba, że pilot włączy hamulec w kołach. ( ͡º ͜ʖ͡º)

PS2. Wiem, że są
  • Odpowiedz
@Mr--A-Veed: po prostu nie byłem pewien gdzie ten obrazek ma haczyk, idea, ze bieżnia miałaby go jakoś zatrzymać przed ruszeniem do przodu była dla mnie tak obca, że myślałem, ze ludzie pomyślą ze poleci pionowo w górę "no bo przecież jedzie przed siebie (kółka się obracają)".
z tym niezależnie od bieżni to do granicy, koła mają swoje tarcie
  • Odpowiedz
Wystartuję jeżeli bieżnia będzie w ruchu np. na pędzącym słoniu. Nie wiem jak mogłem mieć 1 z fizy. (,)

@Polak_Wielki: Wystartuje zawsze o ile bieżnia nie będzie robić 100000km/h. Dlatego miałeś jedynkę.
  • Odpowiedz
@Polak_Wielki: @Naxster: @stassma: Zagadka jest nieprecyzyjna, bo sugeruje, że samolot będzie stał nieruchomo względem ziemi i powietrza. Tymczasem samolot będzie normalnie się rozpędzał, gdyż napęd pochodzi od śmigła, a koła obracają się swobodnie (tak jakbyś podniósł samochodzik i kręcił mu kołami – koła obracają się niezależnie od pozycji i prędkości zabawki). Wydaje mi się, że poślizg kół nie ma wpływu tj. może nawet być zerowy.

wyniki
  • Odpowiedz
Zagadka jest nieprecyzyjna, bo sugeruje, że samolot będzie stał nieruchomo względem ziemi i powietrza.

@Stanley_K: Też odniosłem wrażenie, ze to próbuje sugerować i wpadłem w pętlę "gdzie jest haczyk".
  • Odpowiedz