Aktywne Wpisy
_atreides +26
To, że na świecie ludzie na wzajem się torturują, gwałcą, rabują i mordują w najmniejszym stopniu nie oznacza, że Bóg nie istnieje albo że jest zły.
#wiara #religia #takaprawda
#wiara #religia #takaprawda
51431e5c08c95238 +448
Ale największa beka z tych 30-40-letnich fanów buddy oni serio uwierzyli ze 22-letni sebkowaty prymityw bez wykształcenia, bez bogatych starych i bez solidnej firmy jest w stanie w krótkim czasie zarobić w Anglii, pracując na zmywaku i w call center, na Ferrari. xD
#budda
#budda
Samolot znajduje się na bieżni, której prędkość dopasowuje się do prędkości samolotu, ale porusza się w przeciwną stronę do niego.
#zagadka #pytanie #kiciochpyta
Ten samolot wystartuje?
Jesli pozwolisz, zostawie swoj komentarz do Waszego sporu, bo sama idea problemu jest bardzo ciekawa.
Czy nie jest tak, ze w Twoim przykladzie predkosc pociagu jest bez znaczenia, poniewaz pomijamy tarcie kol o podloge pociagu oraz tarcie lozysk? Ergo, nawet jesli predkosc pociagu dazylaby do nieskonczonosci przy stalej predkosci samochodu wzgledem peronu (np. 6km/h), nie ma to zadnego wplywu na pozycje samochodu wzgledem ukladu odniesienia.
A skoro predkosc pociagu nie
OK, ale zagadka dość wyraźnie pokazuje, że chodzi o dopasowanie szybkości taśmy do szybkości całego samolotu. Ty na swoim rysunku z brakującym wektorem również tak to jest zaznaczone. Więc dlaczego wspominasz mi, że właśnie taki przypadek analizuję?
Przykład z samochodem na sznurku jest w sumie dokładną analogią - bo śmigło w samolocie daje dokładnie taki sam typ siły, działającej niezależnie od szybkości
@Bartpabicz: Zauważ, że to niezgodne z założeniem o równych prędkościach
Spróbuję to podzielić, żebyśmy się nie zgubili:
Samolot stoi na bieżni, nic się nie rusza. Samolot odpala silnik śmigłowy, zaczyna ruszać do przodu, więc bieżnia, żeby skompensować, zaczyna się kręcić.
Jednakże, samolot nie ma żadnego napędu w kołach. Obracają się one swobodnie, służą tylko do startowania i lądowania, w drugim przypadku są hamulce. Czemu narzucasz, że prędkość obracania się kół, tzn. prędkość kół w stycznej do podłoża (nie mylić z prędkością kół/samolotu) MUSI być równa prędkości bieżni? W tym momencie się zastanawiam czy nie powinniśmy raczej użyć słowa szybkość. Tym niemniej, będzie to wyglądało tak, że jeśli samolot zacznie się poruszać z prędkością Vs, to bieżna będzie kontrować ruchem Vb. I wszystko spoko, ale samolot ma w dupie bieżnię i ziemię, więc koła się obracają (swobodnie, bez oporów) z taką prędkością Vk, że Vk = Vb - Vs, jeśli rozmawiamy wektorowo, lub Vk = Vb + Vs, jeśli chodzi nam
Dlaczego niezgodne? Samolot i bieznia to dwa zupelnie rozlaczne uklady, poniewaz kola dzialaja jak sprzeglo (nie stanowia napedu, tocza sie bezwladnie), zatem samolot/samochod bedzie nabierac predkosci poruszajac sie wzgledem masy powietrza/peronu. Wykaz prosze gdzie jest blad w moim toku rozumowania.
Zapostowałeś tutaj pewien rysunek, nieco ogołocony. Ja wrzucę drugi z tego samego źródła.
Powiedz mi: jaka siła powstrzyma ten samolot od startu, skoro wytworzy się ciąg, który jest dla niego źródłem ruchu? Bieżnia ma wielkie
@Paladin_Woodrugh: mój rysunek odnosił się do toku myślenia innego użytkownika, a twój nic nie wnosi. Narysuj mi swój układ, prosty, dwa prostokąty i równanie które prędkości są sobie równe.
Masz, wyjaśnienie które sam czytałeś.
Bieżnia będzie po prostu cały czas przyspieszać, ale samolot i tak
@2plus2razy2: spróbujmy to zamknać na podstawie powyższego rysunku.
Bieżnia robi Vc, samolot leci z Vw. Prędkość kół to Vb = Vc + Vw (wartościowo) i tyle. Gdzie masz sprzeczność?
Nie moge sie podeprzec rysunkiem, poniewaz pisze z fona, ale mam nadzieje, ze nasze wyobraznie sobie z tym poradza.
1. Założenie: Taśma zawsze porusza się z identyczną prędkością co kółka tylko w przeciwną stronę, powietrze naokoło się nie porusza. Teza: samolot wystartuje.
2. Żeby samolot wystartował potrzebna jest siła nośna.
3. Żeby została wytworzona siła nośna samolot musi się poruszyć do przodu.
4. Samolot porusza się do przodu.
5. Jeśli samolot poruszą się do przodu, jego kółka kręcą
@maciejze: dziękuję, dowód nieprawdziwy.
e: możesz mi powiedzieć skąd wziąłeś założenia?