Wpis z mikrobloga

Na wykopie pojawiło się znaleziosko na temat problemów z zębami (http://www.wykop.pl/link/3577065/zepsute-zeby-szkodza-na-caly-organizm/).

Tak się składa, że mam spore problemy w tym temacie (wada genetyczna) i zabrałem się za leczenie, które będzie trwać około 10 miesięcy, i które będzie kosztować kilkadziesiąt tysięcy cebulionów. Chcielibyście poczytać/pooglądać na mirko sprawozdania z wizyt?

#nauka #medycyna #zeby #stomatologia #niewiemjaktootagowac
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chcielibyście poczytać/pooglądać na mirko sprawozdania z wizyt?

@tmkgor: Pewnie, tylko co to za problemy? Ciągła próchnica, krzywe zęby, wypadają czy co?
  • Odpowiedz
@Goglez: @siej: Niemal całkowity brak szkliwa na wszystkich zębach stałych, problemy kostne (zatrzymane siódemki i ósemki o problematycznym ułożeniu - szczególnie dolne ósemki, których nie sposób usunąć bez podrażnienia nerwów), brak retencji na uzębieniu przez co nie sposób osadzić na nich koron, obniżenie wysokości zwarcia na skutek starcia zębów (wina braku szkliwa). Do dłutowania wszystkie 7, do wyleczenia kanałowego 24 zęby w tym jeden do powtórnego (reendo, poprzedni
  • Odpowiedz
@tmkgor: niedorozwoj szkliwa czy szkliwa i zebiny? Zdziwiles mnie skierowaniem wszystkiego do endo i wkladow. Konsultowales to w kilku miejscach? Ogolnie mam swiadomosc koniecznosci koron ale sa 2 szkoly, jedni endo i korony drudzy korony na zywe zeby. Jest jakies tam ryzyko ze potem trzeba bedzie robic endo przez dostep w koronie ale zachowujesz zdrowa miazge w kanale ktora dalej odklada zebine i stanowi najlepsza bariere przed ew zakazeniami zebopochodnymi.
  • Odpowiedz
@siej: Szkliwa. Tak, konsultowałem w kilku klinikach. Wszystkie 3, 4, 5, 6 = kanałowe + wkłady + korony. Wszystkie 1, 2 = szansa, że korony uda się założyć na żywe zęby (czyli bez kanałowego i bez wkładów), niestety istnieje możliwość, że przez całkowity brak szkliwa na 1, 2 korony pełnoceramiczne nie będą się trzymać (do tej pory na 1, 2, 3 miałem licówki, ale notorycznie spadały). Wszystkie 4, 5, 6
  • Odpowiedz