Wpis z mikrobloga

https://youtu.be/K6dZSWeVKZk

O jaaaa...

Podawany w naczyniu o nazwie Raclette, którego nazwa pochodzi od francuskiego czasownika racler (zeskrobać). Również znany pod nazwą Valais Raclette, co jest ogólnym mianem serów klasy Walliser. Raclette słynie jako jeden ze składników szwajcarskiej potrawy, w której cienkie plasterki sera topi się na pieczonych ziemniakach. Tradycja spożywania potrawy o nazwie Raclette pochodzi ze średniowiecza, kiedy to alpejscy pasterze odkryli, że ser położony blisko rozżarzonych kamieni topi się i zeskrobany może być doskonałym, ciepłym posiłkiem. Dziś Raclette stanowi ulubiony przysmak Szwajcarów - danie, które spożywa się przez cały rok z rodziną i przyjaciółmi. Przygotowanie potrawy jest szybkie i niewymagające doświadczenia, pozwalające na dużą dowolność podawania. Ser należy pokroić na odpowiednie porcje pasujące do specjalnych patelenek na Raclette. Zazwyczaj do Raclette stosuje się specjalny elektryczny grill z małymi patelenkami. Czasem takie urządzenie zwane 'Racletton' wyposażone jest w płytę grzejną, którą z powodzeniem wykorzystuje się do grillowania mięs, czy warzyw, obok rozpuszczania sera. Jako dodatki można użyć wielu warzyw. Doskonałe są grzyby marynowane np. maślaki, ogóreczki konserwowe, małe cebulki konserwowe, kalafior, marchew itp. Wszystko zależy od własnej wyobraźni i smaku. Doskonale nadaje się do topienia, świetny do sosów i zup.

#foodporn #ser #wincyjsera
  • 1
@Kick_Ass: miałem okazję taki konsumować rok temu na nartach we Francji. Spory kawał sera, grill i masa dodatków (wędlina, pikle, warzywa). Chyba nigdy, prze-kurde-nigdy się tak nie obżarłem, jak zresztą cała ekipa, ledwo się doczłapałem do legowiska.