Wpis z mikrobloga

#geodezja Dla chętnych geodetów programik który napisałem na własne potrzeby:
Ułatwia odnalezienie pikiet wśród setek/tysięcy robót na podstawie współrzędnych lub nazwy.
Program ten wyszukuje na dysku roboty geodezyjne i wczytuje wszystkie odnalezione w nich punkty (numer, X, Y) po czym wyświetla je w formie tabeli. Obsługuje:
- Winkalk
- C-Geo
Topcon .tsj – format programu TopSurv w odbiornikach GNSS firmy Topcon

Może komuś się przyda. Mnie już nieraz zaoszczędził dużo czasu( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://at7.pl/programy/geobaza/
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@atomic77 jutro w biurze sprawdzę, zobaczę jak sobie poradzi ze zbiorem kilku tysięcy robót geodezyjnych. Jak działa tak jak opisałeś to może być świetnym narzędziem do odnajdywania starych robót. Wiesz że w jakimś miejscu robiłeś robotę ale nie możesz odnaleźć pliku winkalka (bo np źle został nazwany) i wtedy wpisujesz wsp z jakimś promieniem i plik się sam znajduje zamiast przeszukiwac niewiadomo jaka ilość plików.
  • Odpowiedz
@atomic77: Podgrało bazę 5 tys robót z 270 tys pikietami w ~ 2min. Działa wszystko elegancko, bezproblemowo znajduje wykonywane prace na danym obszarze. Dobra robota, dzięki za program!
  • Odpowiedz
@atomic77: gratulacje i fajnie, że udostępniasz :) Ogólnie to masz ciekawe obszary zainteresowań (od jakiegoś czasu też testuję raspberry, ostatnio arduino).

W zakresie szukania uprzedziłeś mnie (w nowych Raportach 2.11 i PowerGPS-ie też podobna funkcja jest, ale nie do końca przetestowana\poprawiona). W chwili wolnego czasu sprawdzę na swoich plikach TSJ i zobaczę jak się oba rozwiązania spisują.

Jeśli masz jakieś ciekawe moduły, które byłbyś w stanie napisać związanych z geodezją,
  • Odpowiedz
@dinokoder: nie no, aż tak daleko to ja nie wybiegam, żeby coś komercyjnego robić :P Zresztą nie mam pomysłów, to tylko programiki na własne potrzeby.
Mam jeszcze na androida nawigację po punktach w układzie 2000 typu wpisujesz punkt i prowadzi, ale nawet nie nadaje się do udostępnienia jeszcze :D
Co do szukania to nie pogniewam się o konkurencyjny program więc działaj:P
a co do zainteresowań to też tylko hobby -
  • Odpowiedz