Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #pcmasterrace #servermasterrace #it #serwery #komputery

chce z Rassbery PI zrobić ojcu ILO (takie coś do zdalnego wchodzenia na komputer mając podlgąd z gniaza monitora, dostęp do USB itd, no jak byśmy przy nim siedzieli ale po sieci)

Myślę nad użyciem Rassbery Pi
Przejścówki HDMI -> CSI ( by wpiąc przez szybszy port kamery do maliny)
Przejściówki VGA -> HDMI by móc użyc tego KVMa co mamy teraz, bo i tak częśc ma tylko analogowe wyjście
Znalałzem słownie jeden link z przejściówka HDMI to CSI ale drogi czort ponad 200zł

jak zrobić to jak najtaniej przy zachowaniu jakośli, w przypadku PC będzie potrzebne arduino(czy tam sama atmega jeden #!$%@?)
by móc klikac guziki na obudowie

http://auvidea.eu/b101-hdmi-to-csi-2-bridge-15-pin-fpc/

I jakis VGA to HDMI conventer?
#elektronika #majsterkowanie
  • 8
@wytrzzeszcz:
Najpierw formalnie: ILO (Integrated Lights-Out) to nazwa własna HP, tak jak DRAC u della itd. Generycznie nazywa się to KVM over IP

Jestem ciężko zaskoczony, że w ogóle ktoś ogarnął przejściówkę z HDMI na CSI bo niskopoziomowa konfiguracja interfejsu jest nadal "hardcoded" w sterowniku broadcoma dla oficjalnych modułów kamery To jest rzecz nowa ale widzę, że jest aktywna dyskusja na forum więc chyba ma przyszłość. Alternatywą jest użycie zewnętrznej karty
@wytrzzeszcz: Pytanie takie - jaka by była różnica w tym co piszesz porównując do instalacji TeamViewer? Swego czasu kopałem skałki w EveOnline na domowym komputerze chodząc z dziewczyną po sklepach na mieście wlasnie przez TeamViewera