Wpis z mikrobloga

Mam następujący układ w rur w łazience (blok z lat 80-tych) wsypałem wczoraj granulki, aby udrożnić rury i po spłukaniu większej ilości wody z umywalki woda się cofnęła i wyleciała w miejscu gdzie jest pralka??!! Problem jest taki, że czuć nieprzyjemne zapachy z rur w łazience i pewnie coś w nich zalega..

myślałem, że kupić pompkę do udrażniania i spróbować to przepchnąć dalej, ale jeśli mam na ściankach rur jakieś resztki mydła to nie wiem czy to dalej pójdzie..

#remontujzwykopem #hydraulika #zapchanerury
seelk - Mam następujący układ w rur w łazience (blok z lat 80-tych) wsypałem wczoraj ...

źródło: comment_6ZIxODre4yNAXs8fsxzlbgoHvkuvrngU.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@seelk: Po pierwsze używaj żelu, a nie granulek. Granulki zbijają się w wielką kulę i całkowicie blokują odpływ.
Po drugie użyj sprężyny, jeśli odpływ jest zablokowany.

Po trzecie zrób syfon to pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów.
  • Odpowiedz
@seelk a gdzie wsypales granulki? Pewnie za dużo dałeś, i zaczopowaly odpływ całkiem. Gorąca woda w małych ilościach, albo spirala do przepychania. Musisz się przebić przez czołgi za umywalką. Z wanny spływa normalnie?
  • Odpowiedz
@seelk nieprzyjemne zapachy to wina - zgaduję - braku zamknięcia hydraulicznego od strony pralki... to normalne, że z instalacji kanalizacyjnej ulatniają się gazy... spróbuj zamontować tam na końcu syfon (np. taki jak ze zlewu kuchennego) to powinno rozwiązać problem...
a jak wsypujesz kreta to wydziela się dużo gazów i powstaje piana - widocznie się cofnęła i tyle...
  • Odpowiedz
@seelk: też się bujam ze starymi rurami. Raz na rok zapycha się na łączeniu wszystkich rur (tuż przed zejściem niżej) i jak leję wodę do zlewu w kuchni to wywala mi syf z wanny. Rozwiązanie to długa (min. 5 metrów) spirala.
  • Odpowiedz
@seelk: pralka ma syfon, jest nim wąż odprowadzający brudna wode, ujscie z pralki jest z gory i na podobnym poziomie powinno sie montowac koncowke weza, wtedy srodek sobie zwisa spokojnie, jest w nim troche wody i blokuje;) dodatkowy syfon jak mowisz jest pewnie jeszcze w samej pompce
  • Odpowiedz
@semperfidelis: @bajbuss: @pyromaniac: @Vladimir_Kotkov: @AdamES: @plazma:

Wiem, że wcześniej napisałem o tym, że pralka ma syfon i teoretycznie nie jest potrzebny, ale postanowiłem go kupić dlatego, żeby nie wyleciała mi więcej woda przez rurę odpływową od pralki.
Początkowo miałem podłączony wąż bezpośrednio do rury, która była włożona w uszczelkę redukcyjną (od góry ten waż był jeszcze usztywniony w plastikowej obejmie czego
  • Odpowiedz