Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Od niedawna pracuję na podstawie umowy o pracę - przysługuje mi 20 dni urlopu. Wszyscy pracownicy zatrudnieni na etacie pracujemy w systemie dyżurowym 12 godzinnym (dzien, noc, 2 dni wolnego, dzien, noc itd.). Zauważylem, że urlopy są moim zdaniem dziwnie rozliczane.
Przykładowo powiedzmy, że chciałbym wziąć urlop wypoczynkowy od 1 stycznia na 20 dni to urlop jest nam udzielany w grafiku sztywno od 01.01 do 20.01 i wtedy nie zostaje nam nic więcej do wykorzystania. Wydaję mi się, że te 20 dni powinno być zabierane tylko i wyłącznie z dni pracujących czyli finalnie powinno być tak, że tego ulropu powinno jeszcze zostać bo tak naprawdę zabrane powinno być 10 dni urlopu. Czy mam racje i pracodawca ewidentnie nas dyma a my na to pozwalamy?
#prawo #prawopracy #praca #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( http://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
  • 10
U mnie w pracy jest system 4-brygadowy i jest 4 dni pracy dzień wolnego i jak idziemy na np, 6 dni wolnego to pracodawca wypisuje urlop na te 4 dni.... bo przecież te 2 dni co masz wolne nie są zapisywane jako dzień pracy.... wiec albo pracodawca coś kombinuje albo coś w prawie pracy jest co mu tak robić pozwala...( ͡° ͜ʖ ͡°)