Wpis z mikrobloga

W internetach pojawił się mem, pod którym leje się trochę dziwnych komentarzy w kierunku Islamu.
Tymczasem przyczyna, dla której dziewczyna nie podała ręki jest prozaiczna: tego w jej kulturze się nie robi (jak witać się z muzułmańską kobietą(. Japończycy wolą skromny ukłon niż podanie dłoni, ale nikt nie robi o to problemów, bo to Japończycy. Kiedy muzułmańska kobieta nie podaje ręki, to zaczynają się dziwne spekulacje ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie jestem za multi-multi, żeby było jasne. Jestem za podstawową wiedzą o innych kulturach, zwłaszcza na salonach, żeby nie robić takiej chryi.
CrazyJunx - W internetach pojawił się mem, pod którym leje się trochę dziwnych koment...

źródło: comment_Ttzzi3OETKp3msUXO1ao96yfAb8L4YAi.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CrazyJunx: W tym wypadku masz kompletną rację i szkoda, że jej nie bronisz. Oczywiście, że ktoś przyjeżdżając do innego kraju musi w granicach swojej moralności szanować czyjąś kulturę, natomiast tutaj mamy do czynienia z czymś innym. U nas uścisk ręki jest zwyczajowym powitaniem, drobnostką, w kulturze islamskiej natomiast kontakt fizyczny między kobietą a obcym mężczyzną jest grzechem, nie ma więc obowiązku w tym wypadku do naginania się do zasad europejskich
  • Odpowiedz
@Carotas: a jakbyś był w Chinach i poszedł do tradycyjnej chińskiej rodziny na obiad i tam podano by ci psa to też byś go zjadł, byle tylko nie urazić gospodarza?
Szanowanie kultury to jedno ale wszystko w ramach swoich norm moralnych. Chyba obaj wiemy, że w jej tradycji dotykanie obcego mężczyzny jest mocnym grzechem.
  • Odpowiedz
@Cuntenti: dziękuję. Nie chciałam się zagłębiać w skalę mikro, czyli, tak jak mówisz, moralność, uczucia i inne tego typu sprawy. Ładnie to ująłeś, ja nie umiałam tego ubrać w proste słowa. Podejrzewam, że poza kulisami nic złego się nie stało, ale internety swoje. Powinnam bronić swojego zdania, ale (szczerze mówiąc) przygniotła mnie ilość polemiki. Bardzo ją doceniam, bo dyskusje pomagają mi obnażyć swoje błędy, ale gdy pojawiają się po prostu
  • Odpowiedz
@CrazyJunx mowisz o zasadach, ale zapomnialas o jednej. Gdy jest to pierwsze spotkanie facet ma prawo podac rękę, bo to jest zapoznawcze. Twoje zasady stosuje sie od drugiego i każdego kolejnego ;)
  • Odpowiedz
@CrazyJunx: Salim - muzułmańskie powitanie polegające na położeniu prawej dłoni na sercu i skinieniu głową.
Z obrazka wynika, że to prezent był gościem w muzułmańskiej szkole, wiec jego obowiązkiem było się dostosować. To tak jakby prezydent odwiedził szkołę hinduska i wręczył każdemu po hamburgerze z wołowiny.
  • Odpowiedz
Kiedy muzułmańska kobieta nie podaje ręki, to zaczynają się dziwne spekulacje ( ͡º ͜ʖ͡º)

@CrazyJunx:

Wypadało by znać kulturę europejską będąc w Europie ...
  • Odpowiedz