Aktywne Wpisy
Czy są jakieś fastfoody w Krakowie, które są czymś innym niż frytki, zapiekanka, kebab, pizza, kiełbaska z nyski i jest to coś z prostych składników bez masy chemikaliów - jak najmniej przetworzone. Coś co można zjeść na ulicy czyli też nie stołówka.
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie

Panjanpan +44
Steam Hardware Announcement
#gry #steam #valve #steamdeck #vr #steamframe #steammachine #steamcontroller #pcmasterrace
#gry #steam #valve #steamdeck #vr #steamframe #steammachine #steamcontroller #pcmasterrace

5 letnie auto z benzyną, kosztuje zwykle 3-5k więcej niż odpowiednik w dieslu
Na dieslu da się przejechać 300 - 500k km
Spalanie jest na poziomie 4,5 - 6,5l/100km.
Chyba idealna pozycja dla ludzi lubiących daleko jeździć.
Benzyniak wytrzyma 200 - 300k km, pali min. 7-8l/100km.
Plus jest taki, że można deptać zimne auto i nic nie powinno się zepsuć.
Bierze się te benzynowe bo można przerobić na gaz.
Ok. Gaz 2,3zł/l, instalacja 2-3k zł. Może kiedyś się zwróci, z tym że:
nie każdy samochód się nadaje do tak suchego paliwa, po kilku latach trzeba będzie wymieniać bliżej nieokreślone mi elementy silnika. Zanim instalacja się zwróci, auto będzie mogło mieć full drogich usterek.
Oczywiście są modele, które wytrzymują z tą instalacją, jeżdżą lata itp. itd., pytanie czy właściciele nie męczą się z przełączaniem na gaz podczas niższych temperatur, czy tego gazu nie bierze 15-20l bo tak itp. itd.
Rozumiem, że wszystkie mirki chwalące gaz, to ci co kupili dopiero autko, zainwestowali w lpg i sobie chwalą tankowanie za niskie kwoty? A wszelkie mankamenty to już nieistotne bo głupio się przyznać (?)
#samochody #motoryzacja
@zortabla_rt: no chyba nie.
Są też benzynowe autka z litrowym silnikiem, które palą ~5l gazu. To się już bardzo opłaca.
@MrSzatanek: pod warunkiem, że taki samochód jest nowy, a nie ma na liczniku 180k km, faktycznie 250k km nalotu, bo wtedy to naprawy silnika Cię zjedzą.
Regularnie serwisowany silnik spokojnie wytrzymuje znacznie większe. Wystarczy obejrzeć niemieckie mobile.de jakie samochody mają przebiegi.
Ja jestem przywiązany do klekota( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zortabla_rt: czo?
a) Remont silnika
b) nowa turbina
c) dwumasa