Wpis z mikrobloga

Mirki szukam opon zimowych. Samochód chciałbym sprzedać po zimie ( planowałem wczesniej...) więc nie chce kupować nówek za 1000 zł, zeby jeden sezon pojezdzic.

Jazda głownie po mieście.

Czy nowe opony tanich firm sie do czegoś nadają, czy lepiej kupic jakieś używane w dobrym stanie znanej firmy ?

parametry 205/55 R 16

Opel Astra 2004 r.

Na allegro widzialem rozne opony np. z 2013 za 4 stowki komplet.

W zakładach kolo mnie, chca za michelin z 2010r. 600 zł.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

#oponyzimowe #opony #motoryzacja #samochody
  • 11
@BadHabits: jak dołożysz nówki to masz zawsze jakiś argument do ceny (niektórych bardziej obchodzi, że nowe niż jakiej firmy, zwłaszcza, że nie sprzedajesz auta premium). Zeetexy uchodzą za dobre zwłaszcza w porównaniu do ceny. Ew. szukaj używanych od osób prywatnych, handlarze mają te opony podejrzane. Mój ojciec kiedyś kupił 2x po 2 koła od różnych handlarzy i jedne i drugie mimo, że wcześniej miały 6mm bieżnika to zeszły do slicka w
@j_a_k_u_b: @elemenTH: pamowie, jakbym miał kupowac auto uzywane i ktoś by mi w ogłoszeniu zachwalał, ze dodaje zimówki gratis, a potem na miejscu zobaczyłbym nalewki, to od razu, z miejsca zapala mi sie lampka, ze ktoś mocno oszczędza na aucie- kupuje najtańsze czesci, ktore zaraz sie rozwalą, przeciąga wymiane oleju itp
@elemenTH: dałem wyżej info, ze na allegro są nówki opony za 700. Pełnowartościowe z 2016, nie nalewki, nie chińskie.
10x lepszy wybór niz nalewki, ze ktore też niewiele mniej musisz położyć
@nunu85: Oczywiście, że nowa opona będzie zawsze lepsza. O tym czy opona jest wyznacznikiem jak kto dba o samochód to nie chcę dyskutować. Ja się do ludzi kupujących jakieś maxgeary itd nie zaliczam, nalewka tylko na zime. Widzisz jak napisałem o profilu to kupiłem swój komplet za 460. Wchodzę na allegro patrzę teraz i jest 600. A więc true. Mając możliwość kupienia za 720 zł pełnowartościowych opon nie bieżnikowanych przy tym
@j_a_k_u_b: 3 dni na tym jeżdze dopiero, wiec na razie tylko pierwsze wrażenie moge powiedzieć-w śniegu i błocie pośniegowym jest dobrze.
Sprawdziłem też po numerach DOT czy sprzedawca nie kręci z krajem produkcji i rzeczywiście robione we Włoszech w zakładach Pirelli- na oponie kod XA
ps1
nawet 700 nie 720, bo transport w cenie (chyba ze tez podrożyli w ostatnich dniach)
ps2
A dlaczego jestem taki cięty na nalewki?
bo raz