Wpis z mikrobloga

#praca #pracbaza
Mirki jak to jest z okresem wypowiedzenia? Pracuje prawie 4 lata w jednej firmie i mam okres 3 miesięcy. I teraz jak chciałbym się zwolnić w ciągu najbliższego tygodnia to nie mogę bo obowiązuje mnie okres tych 3 miesięcy czy jak?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gasu_kurobikari jeżeli złożysz wypowiedzenie dzisiaj albo w innym dniu tego miesiąca to zgodnie z okresem wypowiedzenia musisz pracować do końca marca. Możesz jedbak próbować wypowiedzieć umowę za porozumieniem stron i tutaj ustalić ostatni dzień Twojej pracy, ale na to nie musi się zgodzić pracodawca
  • Odpowiedz
@gasu_kurobikari: możesz za porozumieniem stron się zwolnić, wtedy termin jest ustalany z szefem :) Ewentualnie mogą Cię zwolnić dyscyplinarnie w trybie natychmiastowym ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@gasu_kurobikari najlepiej się dogadać, inaczej będzie porzucenie pracy wpisane w świadectwo pracy. No i pracodawca nie musi zgodzić się też na udzielenie Ci urlopu. Może wypłacić ekwiwalent za niewykorzystane dni
  • Odpowiedz
@FuLame oficjalnie urlop wypoczynkowy ma służyć wypoczynkowi, ale nasze prawo jest tak skonstruowane, że żaden przepis nie zabrania pracy podczas urlopu wypoczynkowego i nie grożą za to żadne sankcje. Chyba, że się coś ostatnio zmieniło...
Ale na L4 jesteś niezdolny do pracy z powodu choroby i tu na pewno nie można pracować
  • Odpowiedz
@mojkrajtakipiekny: @gasu_kurobikari: Tak w skrócie. Własna DG. Początki i jakoś powoli to się kręci. Kokosów z tego nie było ale kilku stałych klientów już miałem. Czyli co miesiąc na pokrycie kosztów działalności, czynsz itd wystarczało. Nawet kilka groszy na życie udawało się odłożyć.

Spora firma szukała kogoś do pracy b2b w moim regionie. Wygrali duży przetarg i oferowali kontrakt na 2 lata.
Dostałem umowę do wglądu, termin rozpoczęcia
  • Odpowiedz