Wpis z mikrobloga

Mirki! Aktualnie pracuję jako developer PHP, ale chciałbym zmienić pracę na programowanie w Javie. Niestety nie mam wykształcenia informatycznego. Jestem samoukiem. Polecacie jakieś firmy z #warszawa , które przyjmują ludzi do pracy lub na praktyki i nie wymagają bycia studentem lub absolwentem informatyki?
#programowanie #pracait #programista15k #java #spring
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@programistaTXT: nie bierz tego do siebie, ale jak widzę takie posty o tym, gdzie nie wiesz jak podejść do tematu zmiany pracy, to odnosze wrażenie, że "kandydat" jest słaby

taka sytuacja:
Jesteś programistą, to zmiana technologii nie powinna być wielkim problem, a tylko lekkim zwolnieniem tempa na przyswojenie nowych rzeczy i powrót do standardowej produktywności.
Jeżeli tego tak nie odczuwasz, co niestety ostatnio zauważam często wśród kandydatów, zaczyna być spora
  • Odpowiedz
na juniora chyba w każdym ogłoszeniu jest wymagany status absolwenta lub studenta informatyki.

@programistaTXT: Ogłoszenia są robione metodą copy'ego-paste'a, jeśli ktoś 12 lat temu napisał w szablonie "wykształcenie informatyczne lub pokrewne", to do tej pory będą to przeklejać. Ja na moje pierwsze stanowisko zostałem po stażu po pierwszym roku, gdy odchodziłem dwa lata później, dali to samo ogłoszenie, co przedtem. Widziałem je pierwszy raz wtedy, i generalnie z wymagań to
  • Odpowiedz
W tej branży nikt normalny nie wymaga od pracownika dyplomów. Liczą się umiejętności... a nawet jeśli w ogłoszeniu są takie wymagania to i tak ślij CV. Na 99% te wymagania to wymysł pani z HR.

@Michail__Bialkov: Ty wymagania są po to by zniechęcić ludzi kompletnie bez wykształcenia i wiedzy. A i tak trafia się masa osób które nic o temacie nie wiedzą a i tak ślą CV.
  • Odpowiedz